"U kultu ličnosti nema mesta za sliku predsednika sa letovanja u kupaćim gaćama": Sagovornici Danasa o predsednikovoj izjavi o odlasku na more i hladnoj zimi 1

„Samo vi idite na more, pa ćete se kupati zimi, ali ne znam da li u hladnoj ili toploj vodi“, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda. Doduše, poručio je to građanima „nekih drugih zemalja koje stoje gore od Srbije“, a najbitnije im je da odu na more.

Nije tajna da Vučić ne voli letovanja, i da svake godine pred letnju sezonu sa prezirom govori o ljudima koji idu na more, kao da je to stvar luksuza, previđajući činjenicu da većina građana radi čitavu godinu za tih desetak dana koje će sa porodicom provesti na nekoj jeftinoj destinaciji. Predsednik nas, takođe, s vremena na vreme podseća kako mnogo radi i gotovo nikada ne odlazi na odmor.

Sagovornici Danasa smatraju da iako naizgled smešna, Vučićeva današnja izjava je preteća i opasna.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, kaže za Danas da preteće izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nam dolazi „najstrašnija zima posle 1944.“ u kojoj čak nećemo imati ni tople vode da se okupamo imaju za cilj da skrenu pažnju sa katastrofalnog stanja u kome se nalazi  EPS i celokupan energetski sektor, a u koje su ga doveli nestručni kadrovi SNS-a i da odgovornost prebaci na građane.

– Vučić pokušava da svoje biračko telo ubedi da su za svakodnevna poskupljenja, pad životnog standarda i to što je Srbija od izvoznika uglja i električne energije postala njihova uvoznica, krivi građani koji su otišli na letovanje i koji će se ove godine okupati u moru. Takođe, ova kritika ljudi koji koriste svoje pravo na godišnji odmor, Vučiću dobro dođe da sebe lažno predstavi kao velikog radnika, a sve druge kao neradnike. U kultu ličnosti koji Vučić godinama gradi o sebi kao čoveku koji se žrtvuje za Srbiju, koji ne jede i ne spava od brige, nego non-stop nešto radi, nema mesta za sliku predsednika sa letovanja u kupaćim gaćama i otuda ta zavist ka normalnim ljudima koji uživaju u letovanju sa svojom porodicom.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ ocenjuje za Danas da Vučić oduvek propagira politiku siromaštva jer su njegovi glasači većinom siromašni, a isto tako i većina građana Srbije.

– On se ovakvim besmislenim porukama koje šalje obraća upravo svom biračkom telu jer time prekoreva one koji imaju novca da odu na odmor i na more. Time se slade njegovi birači jer, jelte, predsednik prekoreva bogate. Te poruke koliko god na prvu deluju smešne su zapravo vrlo opasne jer se na taj način šalje poruka da je potpuno normalno biti siromašan, a da je imati mogućnost otići na odmor luksuz i bezobrazluk – ukazuje Veselinović.

On dodaje da je stvorena takva klima da su kupovina bicikla, novih patika za decu ili odlazak na ekskurziju – postale luksuz.

– Siromašan čovek nema vremena da razmišlja o odmoru, siromašan čovek nema vremena da razmišlja o tome zašto je siromašan i da ne treba biti siromašan, a predsednik upravo želi da drži većinu u siromaštvu i tako im otklanja mogućnost da razmišljaju svojom glavom – smatra Veselinović.

Novinar Nedim Sejdinović kaže za naš list da je teško komentarisati predsednikove istupe, „jer on odavno već priča šta hoće i šta mu padne na pamet u datom trenutku“.

– Ovde, ipak, možemo prepoznati tu njegovu socijalnu demagogiju i podilaženje siromašnom stanovništvu, uz podtekst da ni on neće odmarati/letovati ophrvan teškim državnim poslovima i dilemama. Druga stvar je nastavak zastrašivanja nastupajućom zimom, i stvaranje atmosfere u kojoj će se on na kraju pojaviti kao veliki spasilac. Sve u svemu, jadno i bedno, po običaju – zaključuje Sejdinović.

Profesor prava Bojan Pajtić podseća da od samog početka svoje vladavine, Vučić bombarduje javnost socijalnom demagogijom – pričama kako krvari i žestoko se bori za Srbiju, radi 20 sati i ne ide nikada na odmor.

– U ovih 10 godina jedno je jasno – u ovoj zemlji se sve teže živi. Zato je odlazak na more proglasio luksuzom, iako većina porodica koja odlazi van Srbije na par dana preko leta – cele godiine u Vučićevoj Srbiji štedi za tu prilku. Moraće da se opredeli – da li smo ekonomski tigar, ili uboga država u kojoj je odlazak na odmor misaona imenica – poručuje Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari