U Lučanima tokom izbora vozila 11 javnih organa i preduzeća 1Foto: Nenad Kovačević

U Lučanima tokom održavanja lokalnih izbora 16. decembra prošle godine prisutna su bila službena vozila 11 javnih organa i preduzeća iz različitih gradova, potvrđeno je Danasu u Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA.

Reč je o preduzećima Toplana Novi Sad, JKP Lisje, Grad Novi Sad, JKP Čistoća Novi Sad, JP Gradsko saobraćajno Novi Sad, Gradska uprava grada Pančeva, JKP Drugi oktobar Vršac, Poljoprivredna stručna služba Vrbas, Opštinska uprava opštine Šid, Sportski savez opštine Šid, JKP Ivanjica.

Organizacija CRTA podnela je krivične prijave protiv odgovornih lica u ovim javnim preduzećima iz Novog Sada, Pančeva, Vrbasa, Vršca, Šida i Ivanjice. Prijave nadležnim tužilaštvima su poslate u vezi sa krivičnim delom zloupotrebe položaja odgovornog lica na osnovu člana 227 Krivičnog zakonika.

Kako nije izgledno da delatnost ovih preduzeća, odnosno njihovih vozila podrazumeva prisustvo na izbornom danu u Lučanima, postoji osnovana sumnja da su odgovorna lica zloupotrebila javne resurse i nanela imovinsku štetu preduzeću u nepoznatom iznosu, navode u CRTA za Danas.

– Jedan od osnovnih standarda za fer i slobodne izbore jeste ravnopravnost svih učesnika u izbornom procesu. Kada partije na vlasti zloupotrebljavaju javne resurse u svrhe kampanje, time krše zakone Srbije i standarde za slobodne i fer izbore. Podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih lica i institucija je doprinos CRTA u borbi za vladavinu prava u izbornom procesu. Time će odgovornost onih koji su učestvovali u zloupotrebe biti opomena za sve buduće izborne procese, ističe za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA.

On dodaje da su sprečavanje zloupotrebe novca građana, svih poreskih obveznika, tokom izbornih procesa, uz ukidanje mogućnosti funkcionerske kampanje najvažnije oblasti za unapređenje izbornih uslova u Srbiji i da bez toga nemamo ravnopravnost učesnika u izbornoj utakmici.

CRTA posmatračka misija je lokalne izbore za odbornike u opštini Lučani posmatrala na sva 43 biračka mesta. Mobilni timovi ove organizacije su pratili atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, u toku izbornog dana su primetili više od 200 automobila sa registarskim tablicama koje nisu iz Lučana, kao i vozila bez registarskih tablica. Kako dodaju, vozila su kružila po Dragačevu, zadržavala se u blizini skoro svih biračkih mesta, a neidentifikovane osobe iz vozila komunicirale su sa biračima i članovima biračkih odbora.

Opširnije na sajtu Istinomer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari