U novogodišnjoj noći vazduh širom Srbije izuzetno zagađen 1Foto: Aleksandar Roknić

Zagađenje vazduha tokom novogodišnje noći izuzetno je visoko u većini gradova u Srbiji, a najlošiji indeks kvaliteta vazduha zabeležen je u Čačku gde iznosi 565, pokazuju podaci sa sajta iqair.com.

Koncentracija štetnih PM2,5 čestica u pojedinim gradovima u Srbiji tokom noći veća je i preko deset puta od granične vrednosti, dok je u Čačku dostigla vrednost od čak 599 mikrograma po metru kubnom, pokazuju podaci sa mernih jedinica koji su prikazani na sajtu iqair.com.

Taj nivo PM2,5 čestica je 119,8 puta veći prosečne godišnje granične vrednosti koju je Svetska zdravstvena organizacija propisala.

Po pitanju zagađenja vazduha, za Čačkom ne zaostaju ni drugi gradovi u Srbiji.

Indeks zagađenja vazduha koji je zabeležen na mernoj jedinici u Zemunu iznosi 261, a nivo PM2,5 čestica koje su na tom mestu izmerene je 210,7 mikrograma po metru kubnom.

U Gornjem Milanovcu je takođe vazduh izuzetno lošeg kvaliteta i indeks zagađenja vazduha iznosi  251, a nivo PM2,5 čestica je 201 mikrogram po metru kubnom.

Indeks zagađenja vazduha u Nišu iznosi 250, a nivo PM2,5 čestica 199,7 mikrograma po metru kubnom, u Novom Pazaru indeks je 255, a nivo PM2,5 čestica 205,3 mikrograma po metru kubnom, a u Kosjeriću je indeks zagađenosti 234 i nivo PM2,5 čestica 183,5 mikrograma po metru kubnom.

Izuzetno loš kvalitet vazduha zabeležen je i u Lazarevcu, Beogradu, Novom Sadu i Užicu.

Beograd se nalazi na četvrtom mestu po zagađenju vazduha na listi svih glavnih gradova na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari