Anketni timovi Ministarstva zdravlja Srbije počeli su istraživanje zdravlja stanovništva na teritoriji Srbije i do 30.novembra biće obuhvaćeno 6.500 domaćinstva, odnosno njihovih članova starijih od sedam godina u gradskim i seoskim sredinama.Ispitanici će biti obuhvaćeni metodom slučajnog uzorka.

Razgovore sa članovim domaćinstava, merenje visine, težine i krvnog pritiska radiće rpofesionalni timovi anketara uz pomoć medicinskih radnika. Upitnik je urađen na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije i istraživanja zdravlja koje se sprovodi u zemljama Evropske unije, ali i na osnovu upitnika iz istraživanja sprovedenih 2000. i 2006.godine.

Podaci dobijeni na ovaj način trebalo bi da pokažu da li je došlo i do kakvih promena i navika, ali potrebama koje su povezane sa zdravljem i korišćenjem zdravstvene zaštite. To će doprineti efikasnom planiranju daljih aktivnosti i mera Ministarstva zdravlja sa akcentom na prevenciju i modifikaciju faktora rizika za nastanak masovnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularnih oboljenja i stanja malignih bolesti, dijabetesa, poremećaja mentalnog zdravlja, hronične opstruktivne bolesti pluća i hroničnih oboljenja mišićno-koštanog sistema), a sve u skladu sa Strategijom masovnih nezaraznih bolesti Regionalnog komiteta Svetske zdravstvene organizacije za Evropu. Da bi javnost bila bolje obaveštena o sprovođenju, značaju i cilju istraživanja realizuje se kampanja pod sloganom „Zdravo,kako ste?“.

Devet anketara u šest opština

Na području šest sandžačkih opština radiće devet anketara raspoređenih u tri tima. iće obuhvaćeno 210 domaćinstava – u Novom Pazaru 90, po 30 u Tutinu i Prijepolju i po 20 u opštinama Sjenica, Nova Varoš i Priboj. Ovo istraživanje Ministarstvo zdravlja realizuje u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, a u okviru projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“ -DILS. Projekat se finansira sredstvima iz kredita Svetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari