U služenju vlasti, tabloidi stvaraju paralelnu stvarnost 1Foto: Medija centar

Istoričarka umetnosti iz organizacije Evropa Nostra Irina Subotić, postala je predmet tabloidne hajke nakon što je našem listu dala izjavu o predlogu opozicije da se spomenik Stefanu Nemanji izmesti iz Savskog amfiteatra.

Kao i svi stručnjaci, opozicioni političari ili javne ličnosti koje su proteklih nedelja imale zamerke na pomenuti spomenik, Subotić je završila u tekstu tabloida Alo, gde je, uz netačno prenetu izjavu o spomeniku, optužena da “nastavlja hajku na Stefana Nemanju i srpsku istoriju”.

Alo je naveo da se Subotić, posle reditelja Gorana Markovića, novinara Milojka Pantića i samog Vladete Jankovića, kandidata udružene opozicije za gradonačelnika Beograda, koji je tu ideju izneo u svom programu, “pridružuje hajci opozicione beogradske „elita“ na rodonačelnika srpske države”, čime je taj list nastavio da obmanjuje čitaoce, slučajno ili namerno izjednačavajući nečiji odnos prema Stefanu Nemanji kao vladaru i mišljenje o spomeniku na Savskom trgu, o njegovom postavljanju, ceni, umetničkom utisku i najvažnije, značenju u aktuelnom istorijskom trenutku.

Ovaj tabloid je naveo da je Subotić “za opozicione medije iznela ideju da pored spomenika Stefanu Nemanji bude postavljena tabla srama gde bi pisalo kakav je zločinac bio i zašto Srbi ne smeju da ga slave”.

Pored toga, Subotić je u naslovu označena kao “ćerka naciste” , dok je u tekstu kao njen otac naveden Milivoje Jovanović, “koji ima bogatu zločinačku biografiju kao istaknuti član Komisije za kategorizaciju logoraša u Banjičkom logoru u vreme okupacije i koji je bio prvi šef nacističke Specijalne policije u Beogradu”.

„Ovakav način izveštavanja nažalost nije retkost za Srbiju. Prećutkivanje bitnih činjenica, iskrivljavanje istine, pa i objavljivanje laži je boljka jednog dela medija koji zbog različitih interesa sistematski krše Kodeks novinara Srbije. U ovom konkretnom slučaju to su poglavlja koja govore o istinitosti izveštavanja, odgovornosti novinara i dužnoj novinarskoj pažnji“, kaže za Danas Tamara Filipović, generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Na ovakav način izveštavanja ni Udruženje novinara Srbije ne gleda blagonaklono, a potpredsednica tog udruženja Olivera Milošević karakteriše ga kao “novinarstvo koje se služi najnižim porivima”.

„Nigde u vašem tekstu istoričarka ne spominje da je Stefan Nemanja bio zločinac, niti traži da se postavi tabla srama kraj spomenika. Pa zamislite da neko izjavi da su tabloidi sramota za novinarstvo, a vi onda objavite da je taj neko rekao da treba postaviti tablu srama na njihove redakcije. Ali, ovde se računa da njihovi čitaoci prethodno ne čitaju Danas i stvara se paralelna stvarnost“, komentariše Milošević za Danas način pisanja kom tabloidi pribegavaju u obračunu sa političkim neistomišljenicima režima.

Izvrtanje i umetanje reči, njihovo naopako tumačenje s ciljem da se krajnje rigidno diskredituje svako ko iznosi drugačiji stav od vladajuće garniture, svakodnevni je manir tabloida, navodi Milošević.

„Neko bi rekao – ništa novo, navikli smo. Ali, mi se ne smemo navikavati na ovakve podmetačine, na novinarstvo koje se služi najnižim porivima i ne libi se da zadire do najvećeg dna. O etici i kodeksu je u ovom slučaju suvišno govoriti, zaključuje potpredsednica UNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari