U Srbiji preovladava anticiganizam i sveukupna diskriminacija Roma 1Foto: Fonet/Medija centar

U Srbiji postoji verbalna volja vlasti da se položaj Roma popravi, ali retko se obećanje sprovodi u delo, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja „Civil rights defenders“ o položaju Roma u Srbiji.

Kako je navedeno u izveštaju pod nazivom „Obruč anticiganizma“, u Srbiji, kao i u drugim zemljama u Evropi, preovladava anticiganizam, sveukupna diskriminacija i predrasude i pogrešna percepcija Roma.

Anticiganizam je, kako se navodi, duboko ukorenjen u institucijama vlasti, a država ne prepoznaje taj problem, jer je većina odluka i zakona puna predrasuda.

Predstavnik romske organizacije Kenan Rašitović je ukazao na problem izdavanja ličnih dokumenata, jer Romi zbog nepremostivih prepreka ili nemogućnosti da ostvare svoje osnovno pravo, nailaze na sistemske probleme u obrazovovanju, zdravstvu i prilikom zapošljavanja.

Ako Rom ne dobije državljanstvo, država je odgovorna što neko ne može da ostvari svoje osnovno ljudsko pravo. Ne možeš da od nekog zahtevaš da ispuni određene uslove, a da mu ne olakšaš da ispuni pravo da postane građanin, izjavila je Aleksandra Bojadieva iz Regionalnog saveta za saradnju.

Marija Dražović iz NGO Praxis je ocenila da se odluke koje se tiču Roma često donose bez učešća predstavnika te zajednice i zato su neefikasne.

Prema njenim rečima, na nacionalnom nivou ne postoji svest o stvarnim problemima Roma, zato nema pomaka u njihovom rešavanju.

Ako država pruži mogućnost za socijalnu pomoć u vidu novčane nadoknade, kako Rom da ostvari to pravo ako nema lična dokumenta, upitala je Dražović.

Ona je naglasila da je veliki problem romske dece i da budu upisana u knjigu rođenih, i samim tim ne mogu da ostvare pravo na zrvastvenu zaštitu i obrazovanje, pa postaju „zakonski nevidljivi ljudi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari