Valjevci 105 dana od početka godine udišu zagađen vazduh 1Foto: Đorđe Đoković

Valjevo broji 105 dana sa prekoračenjem granične vrednosti suspednovanih PM10 čestica u vazduhu od početka godine, navodi se u izveštaju organizacije „Lokalni odgovor”, piše portal Kolubarske.rs.

Kako se navodi u njihovom nedeljnom izveštaju, vazduh je bio najviše zagađen u petak, 4. novembra kada je zabeležena najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM10 čestica –  92,30 µg/m3, dok je najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica iznosila 65,75 µg/m3.

U petak je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 9 časova, u vrednosti od 168,4 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u petak, u 19 časova, vrednost od 134,78 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

I tokom prethodne sedmice vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje, prenose Kolubarske izveštaj „Lokalnog odgovora” iz Valjeva.

Na dan 7. novembra po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 105 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je prekoračen limit od 35 dana, koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti, navodi se u izveštaju organizacije „Lokalni odgovor” iz Valjeva, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.