U "Zabeli" više nema zaraženih 1Foto: Stefana Savić

U požarevačkom zatvoru „Zabela“ svi osuđenici (njih 81) koji su imali virus korona su ozdravili, rečeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako nam je objašnjeno, svi ovi osuđenici su vraćeni u paviljon u kome su i ranije bili smešteni.

„Lica kod kojih je bilo utvrđeno prisustvo virusa korona u najvećem broju nisu imala nikakve simptome. Oni su se dobro osećali i bili su sve vreme izolovani od drugih osuđenika, pod pojačanim medicinskim nadzorom. Reč je o osuđenicima u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u kazneno-popravnom zavodu“, ukazuju iz Uprave za naš list i dodaju da je u vreme pojave korone u ovom „Zabeli“ testirano i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su negativni.

Iz Uprave ističu da su mere preduzete od 11. marta doprinele da se sačuva zdravlje pritvorenika i osuđenika od izbijanja pandemije, naglašavajući da u ostalih 28 zavoda, zahvaljujući pojačanim merama prevencije, nije bilo inficiranih osuđenika i pritvorenika virusom korona.

Inače, posete licima lišenim slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji ponovo su dozvoljene 12. maja uz striktnu primenu zaštitnih mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

„Sve posete su ograničene na 30 minuta samo sa jednim posetiocem, uz obavezno merenje temperature licima koja dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, a za lica lišena slobode (pritvorenici i osuđenici), osim ove vrste zaštite, su obezbeđeni i viziri. Tokom posete biće poštovana preporučena distanca i neće biti dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika. Po okončanju posete, lice lišeno slobode će na bezbedan način da odloži korišćena sredstva zaštite (masku, rukavice i vizir), uz dezinfekciju ruku i povratak u prostorije preko dezo barijere“, objašnjavaju za Danas iz Uprave, navodeći da će posete u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu do daljeg biti zabranjene.

Takođe, sva novoprimljena lica u zavodima i dalje će biti izdvojena u manjim sobama u periodu od dve nedelje kada će biti pod pojačanim zdravstvenim nadzorom, što je jedna od mera koja je na snazi od 11. marta 2020. godine, a svaki zavod će nastaviti da redovno proverava telesnu temperaturu beskontaktnim toplomerima svim zaposlenima koji dolaze u smenu, kao svim drugim licima koja po bilo kom drugom osnovu dolaze u ustanove.

„Licima kod kojih bude ustanovljena povišena telesna temperatura neće biti dozvoljen ulazak u ustanovu“, navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Zaposlena bila pozitivna na virus

U Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu, jedna zaposlena osoba u Službi za tretman bila je pozitivna na virus, kažu za Danas iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. „Ona nije imala izražene simptome i osećala se sve vreme dobro. Preventivno je testirano 30 zaposlenih i 24 osuđenice i niko od njih nije inficiran virusom. Osuđenice su odmah izolovane u poseban smeštaj, bez kontakta sa drugim licima. U KPZ za žene se svaki dan obavlja dezinfekcija svih prostorija i površina koja koriste osuđenice. Sve osuđenice koje su radno angažovane u zavodu nose zaštitne maske za lice i rukavice“, ukazuju iz Uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.