Direktor škole u koju je učenica donela sekiru: Neophodni pretres učenika i detektori za metal 1Foto: Nenad Kovačević / Danas

Janko Havran, direktor OŠ „Heroj Janko Čmelik“ u Staroj Pazovi, u kojoj je učenica sprečena da unese sekiru u rancu, ističe da je neophodno da se poveća bezbednost dece i njihov osećaj sigurnosti u školama, kao i da je potrebno da se to postigne pre svega na državnom nivou. Smatra da su pored školskog policajca neophodni privatno obezbeđenje, detektori za metal kao i ovlašćena lica koja će da pretresaju učenike na ulazu u školu.

Učenica šestog razreda Osnovne škole „Heroj Janko Čmelik“ u Staroj Pazovi, donela je juče u rancu sekiru u školu. Na ulazu je zaustavio razredni starešina i izvadio sekiru iz ranca, a devojčica nije pružala otpor. Niko nije povređen.

Direktor škole Janko Havran kaže za RTS da je potrebno da se bezbednost u školama poveća, ali da, kako navodi, to bude na državnom nivou.

„Da tu bude školski policajac, kao što jeste sada, da bude privatno obezbeđenje, da postoji detektor za metal, da ovlašćeno lice može da pogleda, pretrese torbe učenika itd. Ali to se tiče ovih zakona koji su na višem nivou, koji se donose na višem nivou i o čemu odlučuje sama država“, smatra Havran.

Nada se da će se u tom pogledu nešto promeniti a do tada kaže, da vode računa da se ovakve situacije ne ponove.

„I da mi sa svoje strane uradimo sve što je moguće da se učenici osećaju sigurno i takođe roditelji da budu uvereni da su njihova deca na sigurnom mestu“, poručuje direktor škole u Staroj Pazovi.

Nakon incidenta u školi, pozvani su policija, Centar za socijalni rad i Hitna pomoć. Slučaj će rešavati školski organi u saradnji sa nadležnim službama.

OŠ „Heroj Janko Čmelik“ trenutno pohađa oko 300 učenika i do sada nije zabeležen sličan slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari