Učenici u Novom Sadu su na onlajn nastavi: Obišli smo škole nakon dojave o bombama 1foto: Arsenije Mandić / Danas

Nakon dojave o postavljenim bombama u 135 osnovnih škola u Južnobačkom okrugu, proverili smo kakva je situacija u pojedinim novosadskim školama.

Uprave škola pravovremeno su reagovale i obavestile nastavnike, roditelje i učenike o dojavama koje su danas, oko četiri sata ujutru, upućene na imejl adrese direktora tih ustanova.

Zbog toga se većina đaka ujutru nije pojavila na prvom času, a kako je međuvremenu odlučeno iz Školske uprave Južnobačkog okruga, nastave uživo nije bilo do kraja radnog dana.

Obaveštena je i policija, koja je na teren poslala kontradiverzione jedinice, kako bi pregledali objekte, u kojima je ustanovljeno da pretnje nema. Takođe u pojedinim školama obavljeni su i preventivni pregledi, a tamo je radni dan, uprkos prisustvu policije, protekao regularno.

U novosadskoj Osnovnoj školi „Sonja Marinković“, prazno. Bez učenika, roditelja ili nastavnika. Jedino pripadnik obezbeđenja. On nam je rekao da se tog jutra ispred škole okupio manji broj dece, ali da su ona ubrzo poslata kući.

Kako nam je ispričao, rano ujutru se i u toj školi pojavila kontradiverziona jedinica, koja je pregledala objekat i ustanovila da nema pretnje, ali da se, i pored toga, učenici neće vraćati do kraja dana na nastavu.

Nije jasno kako će se nadalje odvijati nastava, ukoliko se sa pretnjama nastavi, ali uglavnom su očekivanja da će se, barem na neko kraće vreme, preći na onlajn nastavu.

Nikoga nije bilo ni u Osnovnoj školi „Branko Radičević“. Novinar Danasa pokušao je da uđe u školu, međutim kapija je bila zaključana, a na zvono se nakon više minuta čekanja, ukoliko je bilo nekoga, niko iz zgrade nije odazvao.

U pretećem pismu, koje su pojedini mediji ocenili kao naivno i besmisleno, autor, koji navodno govori u ime nepoznate grupe ljudi, piše kako „mrze ljudsko društvo i mrze da budu deo njega“, kao i da mrze „besmislenost ljudskog života“, te da vide samo jedan način da to opravdaju, a to je da „unište što više ljudskih čestica komposta“.

„To je jedina ispravna i vredna stvar koju svako od nas može da uradi u životu, jedini način na koji možemo da se opravdamo, jedini način na koji možemo da učinimo svet boljim mestom. Put ljudskog opstanka i samousavršavanja je pogrešan, vodi u ćorsokak, u uništenje svega drugog, svega stvarno živog. Evolve! Shvatite, konačno, svoje pravo značenje i mesto u ovom svetu!“, navodi se u pretnji.

Dalje piše da ljudi treba da shvate da su „genetsko đubre“ koje je suvišno i ne bi trebalo da bude tu gde jeste, i da je stvoreno kao rezultat evolucione greške, i da ga zato treba uništiti.

Međutim, to pismo nisu dobile sve osnovne škole. Taj mejl zaobišao je osnovnu muzičku i baletsku školu, koje funkcionišu u sklopu zajedničkog sistema, u okviru kojeg se nalaze i srednje škole, a prijemni ispit za umetničke škole koji se sprovodio u svim umetničkim školama u Srbiji, uspešno je izveden.

„Nismo imali dojave, ali smo to predupredili, budući da je školska uprava sa policijom unapred odradila pregled objekta. Ekipa je poslata i uprkos tome što nije bilo dojave i oni su pregledali od tavana do suterena, sve moguće prostorije“, rekao je za Danas zamenik direktora muzičke škole „Isidor Bajić“ Robert Papik. Pregled je trajao više od pola sata, ali nije bilo panike među učenicima, zbog prisustva policije.

„Nadajmo se da nećemo dobiti dojavu ni u budućem periodu“, dodao je Papik.

Povodom dojava, oglasila se i Pokrajinska vlada, koja je u kratkom saopštenju navela da pokrajinski Sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice prati situaciju u saradnji sa resornim ministarstvom, Školskom upravom i nadležnim službama, apelujući na škole da u slučaju dojava škole sarađuju sa MUP-om, i da nastavu organizuju u skladu sa instrukcijama datim od strane nadležnih organa.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari