Učenik osmog razreda šabačke škole dojavio da je postavljena bomba: Preti mu disciplinski postupak i druge zakonske mere 1Šabac Foto: K.V. /Danas

Osnovnu školi „Laza K. Lazarević“ u Šapcu, u sredu 18. maja, u 14,59 časova, sa privatnog broja telefona, pozvala je osoba koja je rekla da je postavljena eksplozivna naprava.

„Poziv je delovao kao automat sa fiksnog telefona. Na osnovu dojave, škola je postupila u skladu sa procedurom, obaveštena je policija, a svi učenici i zaposleni odmah su evakuisani“, kaže za Danas direktor škole Milan Blagojević.

Ubrzo je utvrđeno da je dojava lažna, a učenici su se već narednog dana vratili u školske klupe, dok je direktor obavešen da je počnilac poznat policiji.

„Načelnik Policijske uprave Šabac me je telefonskim putem obavesio da je reč o učeniku osmog razreda naše škole, koji nam je od ranije poznat po problematičnom ponašanju“, objasnio je Blagojević.

Dogovoreno je da dečak pauzira sa nastavom do ponedeljka, a u toku današnjeg dana, u pratnji oca, pojavio se na razgovoru u školi, koja će po proceduri morati da pokrene disciplinski postupak protiv njega.

I dok je čitava sitacija oko lažne dojave za učenike pomalo zabavna, roditelji su zabrinuti.

„Niko ne zna šta sutra može da se desi. Dok mi je dete u školi, nisam više spokojna, jer postoje stvari koje su izvan naše kontrole“, kaže jedna majka.

Zamenica Višeg javnog tužioca u Šapcu Radenka Anđelić, rekla je za Danas da je reč o krivičnom delu „izazivanje panike i nereda“, za koje je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine, uz novčanu nadoknadu.

„Ova mera se ne može primeniti u konkretnom slučaju s obzirom na to da je u pitanju maloletno lice. Centar za socijalni rad izvršiće kompletnu porodičnu anamnezu, kako ličnosti dečaka tako i njegove prodice, a nakon toga će predložiti meru koja je po njihovom mišljenju najadekvatnija. U ovakvim i slučajevima uglavnom se izriče mera pojačanog nadzora organa starateljstva“, objašnjava naša sagovornica.

Prijave o bombama, prethodnih dana u Šapcu stigle su i u Komercijalnu i Kredit Agrikol banku i Gradsku upravu, a straga je u toku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari