Učitelji i učiteljice osposobljeni da predaju informatiku 1Foto: Miroslav Dragojević

Informatika bi od naredne školske godine trebalo da postane obavezan predmet i u nižim razredima osnovne škole, ali još nije utvrđeno kojom dinamikom će se uvoditi – da li najpre u prvi razred, pa sukcesivno u drugi, treći i četvrti, ili će se koristiti neki drugi model.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je u nedavnom intervjuu Danasu da će informatiku u nižim razredima osmoletke predavati učitelji, a dekan Učiteljskoj fakulteta u Beogradu Danimir Mandić kaže da su oni za to potpuno osposobljeni.

Mandić ističe da je na ovom fakultetu od 1993. godine postojala informatika kao predmet i da su nju polagali i učitelji koji su se, sa ranije završenim višim pedagoškim školama, doškolovavali na Učiteljskom fakultetu.

Nakon prelaska na bolonjske programe studenti ovog fakulteta tokom studija imaju dva predmeta – pedagošku informatiku i obrazovnu tehnologiju, što im omogućuje da ovladaju osnovnim informatičkim znanjima da bi mogli da predaju ovaj predmet u nižim razredima osnovne škole.

Mandić napominje da ključni cilj treba da bude da se deci objasni da moderne tehnologije ne služe samo za zabavu već da treba da se koriste i za učenje, za međusobnu komunikaciju i saradnju.

– Đaci treba da budu sposobni da samostalno koriste elektronske dodatke za udžbenike, a ne da se oslanjaju na učitelje i roditelje. Još jedno važno pitanje je bezbedna upotreba modernih tehnologija, i sa zdravstvenog aspekta, ali i u smislu bezbednog ponašanja na internetu – kaže Mandić, napominjući da je „cilj da deca zavole informatiku, a ne da je omrznu, kao što se često dešava sa matematikom“.

On dodaje da su istraživanja potvrdila da učitelji, roditelji i đaci imaju pozitivan odnos prema korišćenju modernih tehnologija u savladavanju nastavnih sadržaja brojnih predmeta – matematike, prirode i društva, muzičkog… U nekim školama se, kako kaže, to već radi, ali ne kroz poseban predmet već integrisano.

I dekanica Pedagoškog fakulteta u Jagodini Violeta Jovanović podseća da učitelji od 1993. godine imaju obaveznu informatiku i na osnovnim i na master studijama i da ti programi sadrže sve što je potrebno da bi mogli da predaju deci od prvog do četvrtog razreda. Komentarišuči kritike sa fakulteta koji školuju informatičare da učitelji nisu osposobljeni da predaju ovaj predmet, Jovanović odgovara da se stalno gubi iz vida ciljna grupa sa kojom učitelji rade, te da se insistira na predmetu, a ne na načinu na koji se deci prenosi znanje.

Prema njenim rečima, učitelji su u uzrastu od prvog do četvrtog razreda nezamenljivi u svim predmetima, a to se odnosi i na strane jezike i informatiku

Ministarstvo prosvete saopštilo je juče da je formiralo radnu grupu za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u prvi ciklus osnovnog obrazovanja. Radna grupa će uraditi predlog za pripremu plana i programa nastave i učenje do kraja 2019. godine.

I u starijim razredima

Ranijom odlukom Ministarstva prosvete, učiteljima je omogućeno da predaju informatiku od petog do osmog razreda, ukoliko škole ne mogu da obezbede odgovarajući kadar. Uslov je da imaju položenih 90 ESPB iz informatičkih predmeta. Programe za obrazovanje učitelja za izvođenje informatike i računarstva u osnovnoj školi imaju beogradski Učiteljski fakultet, pedagoški fakulteti u Užicu i Jagodini, a Pedagoški fakultet u Vranju ima smer tehnika i informatika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari