U sali Opštine Aleksinac, u prisustvu predsednika opštine, nastavnika i predstavnika donatorskih organizacija, predstavljen je projekat Komenski fonda „Pomoć školskoj deci“, koji u Aleksincu sprovode organizacija Karitas i ERSTE Fondacija. Ove godine će za najmanje 200 učenika iz ove opštine biti obezbeđeni udžbenici, autobuske karte za prevoz i školski obroci. Pored toga, đaci će moći da pohađaju dodatne časove informatike i engleskog jezika u okviru Obrazovnog centra.


Nepovoljna ekonomska situacija u aleksinačkoj opštini otežava nabavku osnovnih sredstava za pohađanje nastave, usled čega mnogi talentovani đaci osnovnih i srednjih škola ostvaruju slabiji uspeh ili čak napuštaju školovanje. Zahvaljujući Komenski fondu, u proteklih pet godina više od hiljadu đaka aleksinačkih škola dobilo je podršku tokom školovanja, preko realizacije projekta „Pomoć školskoj deci“.

Podsećajući na nezavidnu ekonomsku situaciju i visok stepen nezaposlenosti u ovom tradicionalno rudarskom kraju, načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Opštine Aleksinac Dragan Jovanović zahvalio se na podršci i izrazio nadu da će nove generacije doneti bolju budućnost svom gradu.

Uz pomoć i saradnju nastavnika, pedagoga i direktora aleksinačkih škola, aktivisti Karitasa i ERSTE Fondacije nastoje da đacima pruže podršku u uspešnom savladavanju nastavnih aktivnosti i sticanju novih znanja neophodnih za dalje obrazovanje i usavršavanje.

„Ponosni smo što imamo mogućnost da pomognemo vrednim đacima i njihovim roditeljima i olakšamo im da uspešno savladaju sve školske aktivnosti. Oformili smo Obrazovni centar u kome đaci osnovnih i srednjih škola imaju nastavu informatike i obučavaju se za napredniji rad sa računarom, a obezbedili smo i dodatne časove engleskog jezika. Naša je želja da aleksinački đaci ni po čemu ne zaostaju u odnosu na svoje vršnjake iz drugih gradova u sticanju obrazovanja i veština koje danas čine sastavni deo školovanja i nadamo se da ćemo im na ovaj način pružiti sigurniju životnu perspektivu“, rekao je Goran Žalac, regionalni koordinator Karitasa za Aleksinac.

Projekat „Pomoć školskoj deci“ aleksinačkim đacima pruža i mogućnost da se druže sa učenicima iz okolnih zemalja i stiču dragocena iskustva i znanja kroz učešće u multietničkom kampu za školsku decu iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bugarske.

Fokus na mlade

Komenski fond je program ERSTE Fondacije i Karitasa (Caritas), koji se od 2005. godine sprovodi u sedam zemalja centralne Evrope i u Austriji. Cilj projekata koji su deo programa je stvaranje rešenja za marginalizovane i siromašne osobe. Poseban fokus je na mladima, koji se osposobljavaju da učestvuju u društvu pristupom obrazovanju, obukama iz oblasti životnih veština, savetima za karijeru. U proteklih 10 godina, Komenski fond je podržao oko 10.000 osoba iz ugroženih kategorija stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.