Osoba za koju se veruje da je mobilnim telefonom snimala pogubljenje Sadama Huseina uhapšena je juče u Iraku, saopštio je savetnik iračkog premijera. „Pre nekoliko sati vlada je uhapsila osobu koja je snimila pogubljenje Huseina“, izjavio je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Osoba za koju se veruje da je mobilnim telefonom snimala pogubljenje Sadama Huseina uhapšena je juče u Iraku, saopštio je savetnik iračkog premijera. „Pre nekoliko sati vlada je uhapsila osobu koja je snimila pogubljenje Huseina“, izjavio je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.
Scena pogubljenja najpre je prikazana na televiziji Al Džazira, a potom je objavljena i na Internetu. Snimci su izazvali negodovanja širom sveta i proteste sunitske manjine koja je izgubila povlašćeni status svrgavanjem Sadama Huseina. Irački tužilac koji je, takođe, prisustvovao pogubljenju demantovao je navode da je optužio savetnika za nacionalnu bezbednost Iraka kao odgovornog za obelodanjivanje video snimaka u javnost.

Danas pogubljenje Sadamovih saradnika

Bagdad – Zvaničnik iračke vlade izjavio je da su u toku pripreme za današnje pogubljenje dvojice Sadamovih saradnika. Satelitska televizija Al Arabija i TV Al Furat, čiji su vlasnici šiiti, prenele su da će Sadamov polubrat Barzan Ibrahim, bivši šef obaveštajne službe, i Avad Hamed al Bandar, bivši ministar pravde, biti obešeni danas. Pogubljenje Barzana i Al Bandara, koje je trebalo da bude izvršeno kad i pogubljenje Sadama Huseina, odloženo je jer „smo želeli da Sadam bude pogubljen odvojeno od njih“, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Muvafak al Rubai za državnu televiziju Al Irakija. AP

„Ne optužujem Movafaka al Rubaija, savetnika za nacionalnu bezbednost, jer ga nisam lično video“, izjavio je Munkit al Farun, irački tužilac koji je poslao Sadama na vešala. „Ali, video sam dvojicu vladinih zvaničnika kako snimaju. Oni su snimali kamerama na mobilnim telefonima. Ne znam njihova imena, ali im se sećam lika“, izjavio je Al Farun.
On je dodao da je egzekuciji prisustvovalo 14 iračkih zvaničnika, među kojima on i još jedan tužilac, kao i tri dželata. Svi oni dovezeni su američkim helikopterima u bivši vojni obaveštajni štab u bagdadskom šiitskom predgrađu Kazamija. U vreme Sadamovog režima, na tom istom mestu obešeni su njegovi brojni protivnici i disidenti. Tužilac je dodao da je uveren da su svi mobilni telefoni konfiskovani pre leta, ali da su neki zvaničnici, koji su došli do mesta pogubljenja automobilima, krišom poneli mobilne telefone. Neke od poslednjih reči koje su se čule na snimku bili su uzvici dželata „Moktad, Moktad, Moktad“, a odnosile su se na Moktada al Sadra, šiitskog sveštenika čija je Magdi armija odgovorna za mnoga ubistva sunita.
Iračka vlada je prethodno obelodanila manje razumljiv snimak ističući da je egzekucija izvršena na dostojanstven način i da nije bilo uvreda na sektaški račun, niti ponižavanja.
Portparol iračke vlade u Londonu negirao je da je Sadam bio ponižavan i dodao da ni on nije pokazivao nikakve znake poštovanja prema svojim žrtvama“.
Italija je, u međuvremenu, u UN pokrenula kampanju za uvođenje globalne zabrane smrtne presude, izjavio je premijer te zemlje Romano Prodi, reagujući na snimke Sadamovog vešanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari