Uhapšenim Srbima na Kosovu određen pritvor do 48 sati 1Kosovska policija Foto: kosovopolice.com

Srbima uhapšenim u jutrošnjoj akciji kosovske jedinice ROSU u severnom delu Kosovske Mitrovice danas je određen policijski pritvor do 48 sati, a Radiotelevizija Srbije javila je da će ih tokom popodneva posetiti admokatski tim.

Kosovski tužilac Šalja Hodža najavio je ranije da će Tužilaštvo tražiti pritvor do 30 dana za trojicu uhapšenih Srba.

Kosovska policija je u međuvremenu na svojoj internet stranici objavila saopštenje i fotografije ma kojima je, kako se tvrdi, oprema, oružje i municija zaplenjeni tokom jutrošnje akcije.

Na popisu zapljenjenog oružja i municije su, između ostalog četiri automata „kalašnjikov“ jugoslovenske proizvodnje, četiri šaržera za AK-47, više magacina za oružja različitog kalibra, ručna bomba M-75, pendrek, dron, kućište za kompjuter i nekoliko mobilnih telefona.

Zaplenjeno je i 76 grama narkotika i različita dokumenta, navedeno je na sajtu kosovske policije.

Kosovska policija ocenila je uspešnom jutrošnju operaciju na severu Kosova u kojoj su tri osobe uhapšene u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića.

U više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji danas su održani jednočasovni protesti protiv „policijskog i političkog terora Prištine“, a predstavnici Srpske liste su naglasili da Srbi time šalju poruku da žele da žive mirno i dostojanstveno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se večeras sa članovima Vladepovodom situacije na Kosovu i Metohiji, nakon jutrošnje akcije pripadnika kosovske policije ROSU koji su u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapsile četvoricu Srba.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da upad i hapšenja koja su izveli pripadnici Rosu na severu Kosova predstavljaju opasan potez, kojim se veoma zaoštrava situacija, dok je gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri pozvao građane na smirenost, posebno one koji žive u severnom delu grada.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao je da poslednje odluke Kosova imaju za cilj da obustave destruktivnost lidera Srbije protiv Kosova i da su legitimne, legalne i transparentne.

Arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani na Kosovu, ocenio je danas da sve provokacije poslednjih dana dolaze isključivo od strane vlasti kosovskih Albanaca, a kosovski Srbi „ničim nisu ni izazvali ove provokacije, niti uzvratili na njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari