Ujedinjeni protiv kovida: Da bi se sprečio kolaps potrebne mere od najmanje dve nedelje 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK) zahtevalo je danas donošenje strožih i sveobuhvatnijih restriktivnih mera u trajanju od najmanje dve do četiri nedelje, „kako bi se omogućilo zdravstvenom sistemu da predahne i sprečio preteći kolaps“.

U saopštenju te organizacije navodi se da rigoroznije mere treba da obuhvate javni prevoz, rad ugostiteljskih objekata, okupljanje u javnom prostoru, ali i održavanje javnih manifestacija, okupljanje na javnim površinama i ulazak putnika u Srbiju.

Iako u UPK pozdravljaju najavljeno ograničenje rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara do 21 čas, te mere ipak smatraju „nedovoljnim“, a sumnjaju i u efikasnost sprovodjenja mera kao i u transparentnu komunikaciju.

„Paralelno sa ovim novim merama koje se moraju doneti odmah, zahtevamo da država obezbedi da se inspekcijske službe maksimalno angažuju na identifikovanju pravnih subjekata i pojedinaca koji bahato, kršeći mere koje su već na snazi, mesecima ugrožavaju stanovništvo i društvo u celini“, dodaje se u saopštenju.

Ocenjuju i da ekonomija koja bi zavisila od dvonedeljnog zatvaranja restorana, kafića i klubova „teško da se može nazvati najboljom u Evropi“.

„Zdravlje i životi ljudi direktno zavise od pravovremenog donošenja i striktne primene mera koje država ima obavezu da obezbedi po najvišem mogućem prioritetu, uz angažovanje svih postojećih i mnogih potencijalnih ljudskih resursa. Zapošljavanje i angažovanje na adekvatnim poslovima svih nezaposlenih lekara je mera koja je potrebna svima“, dodaje se u saopštenju.

UPK ocenjuje i da je potvrdjena njihova teza da Krizni štab ne predstavlja stručno već političko telo, s obzirom da njegovi članovi nisu smeli jasno da saopšte javnosti svoje zaključke, te je samim tim i njegovo postojanje obesmišljeno.

„Još jednom pozivamo Vladu Srbije da vrati borbu protiv zaraznih bolesti u zakonski okvir u smislu vraćanja nadležnosti Republičkoj stručnoj komisiji“, saopštio je UPK.

Vlada Srbije je danas na održanoj sednici donela odluku da ograniči rad pre svega ugostiteljskih objekata do 21 čas, ali i ostalih objekat.

Predstavnik Udruženja klubova i barova Miša Reljić ocenio je da će nove mere protiv širenja korona virusa smanjiti poslovanje tih ugostiteljskih objekata na petinu kapaciteta.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će od sutra biti pojačana i kontrola nošenja maski u javnom prevozu.

U Srbiji od juče do danas registrovano je 3.482 novoobolela od korona virusa, a 20 osoba je preminulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari