Ukinuti zaključivanje ocena na polugodištu 1Izvor: N1

Forum beogradskih gimnazija (FBG) uputiće poziv Ministarstvu prosvete da do kraja ove školske godine predloži usvajanje izmene zakona kojim bi se ukinulo zaključivanje ocena na kraju prvog polugodišta, saznaje Danas.

Predsedsednik FBG Aleksandar Markov kaže za naš portal da su prethodna i tekuća školska godina pokazale potpunu nepredvidivost u pogledu načina pohađanja nastave i u ocenjivanju učenika zbog složenih epidemioloških uslova.

– Ova neizvesnost nužno je nametala i konstatnu jurnjavu za ocenama, što poništava osnovne principe obrazovanja koje bi trebalo biti usmereno ka sticanju znanja, a ne ispunjavanju birokratskih formi. Osim toga, pedagoško iskustvo potvrđuje da zaključivanje ocena na polugodištu nema naročiti značaj, imajući u vidu da zaključena ocena sa polugodišta ne utiče na izvođenje zaključne ocene na kraju školske godine, jer se zaključna ocena na kraju godine izvodi na osnovu svih dobijenih tokom školske godine – navodi Markov.

On podseća da je istraživanje koje je sproveo Forum beogradskih gimnazija među gimnazijskim nastavnicama pokazalo da izvođenje zaključnih ocena predstavlja snažan psihološki pritisak, kako za nastavnike, tako i za učenike.

Markov ukazuje i da je zaključivanje ocena na polugodištu ukinuto u drugim zemljama, uključujući i države u regionu.

– Imajući u vidu navedeno, u cilju rasterećivanja učenika i nastavnika, očekujemo da Ministarstvo prosvete pažljivo razmotriti naš predlog i pristupi predloženim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju – kaže Markov.

Podsetimo da je FBG pre nekoliko dana uputio Odboru za obrazovanje Skupštine Srbije amandman na Predlog izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, odnosno na član kojim je predviđeno smanjenje broja ocena po polugodištu za učenike srednjih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari