Umesto od kineske kompanije koja je srušila spomenik u Negrišorima kod Lučana, Zavod za zaštitu spomenika kulture obavešten o tome iz medija 1Ostaci spomenika/Foto: Privatna arhiva

Kineska kompanija koja je srušila spomenik u Negrišorima kod Lučana, nije o tome obavestila Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, iako je to bila njena obaveza, već je Zavod o rušenju obavešten iz medija.

Osim toga, Zavod je potvrdio Danasova saznanja o tome da je kineska kompanija, pre dve godine, tražila i dobila od Zavoda uslove koje je trebalo da ispuni prilikom premeštanja spomenika na drugu lokaciju i da je bila u obavezi da početak radova prijavi kraljevačkom Zavodu.

S druge strane, tvrde u Zavodu, spomeničke skulpture i ploče sa natpisima su demontirane još u u oktobru prošle godine, što je znatno ranije od nedavnog rušenja ostalih delova spomenka.

Kako je Danas pisao, kompanija China Communications Construction, koja  obavlja radove na deonici auto-puta Pakovraće-Požega, a koji prolazi kroz selo Negrišori, 19. marta je srušila spomenik lučanskim žrtvama u ratovima 1912-1918. i 1941-1945. godine.

Samo dan kasnije, svedoče meštani, ostaci spomeničke kompozicije su vrlo brzo uklonjeni, a izrovani teren je uređen.

To su, pretpostavljaju meštani, uradili predstavnici kineske kompanije, koji su se izvinili zbog oštećenja spomenika i najavili da će platiti njegovu rekosntrukciju i postavljanje na drugu lokaciju.

Zatečeno stanje  

U informaciji, koju je na zahtev Danasa, dostavila mr Katarina Grujović Brković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, navedeno je da je o rušenju spomenika Zavod obavešten iz medija.

„Na osnovu informacija pribavljenih iz medija, 20. marta ove godine, stručni saradnik Zavoda je izvršio uvid na licu mesta“, navedeno je u dopisu dostavljenom Danasu.

On je zatekao, dodaje se, „demontirane delove spomenika na platou pored puta, tridesetak metara od temelja urušenog spomenika“.

Skulpture sa spomenika su, dodaje se, bile „demontirane, svaka na po dva elementa sa čeličnim ankerima za spajanje (tri ljudske figure, jedna nedostaje),  kao i dva betonska elementa koja su deo skulpturalne kompozicije, na kojima nema vidnih oštećenja“.

Umesto od kineske kompanije koja je srušila spomenik u Negrišorima kod Lučana, Zavod za zaštitu spomenika kulture obavešten o tome iz medija 2
Foto: Privatna arhiva

Ističe se da je „nedostajućoj betonskoj figuri odvojena glava, pravilnim rezom ili lomom“, utvrđena su „manja oštećena torzoa“, da je stanje ploča sa natpisima „korektno“, ali da na jednoj ploči „fali deo na prostoru gde se nalazila rupa za anker“.

Na tom prostoru, nalazili su se, „elementi postamenta, više komada zarubljenih betonskih piramida od natur betona, završno obrađenih betonom od belog cementa, vidno oštećenih mašinama“.

Skulpture demontirane prošle godine

Tokom obilaska lokacije, stručnjaku Zavoda su se, objašnjava direktorka,  pridružili nadzorni organi na izgradnji autoputa – predstavnici Građevinskog instututa CPL, kao i izvođača radova preduzeća China Communications Construktin, ogranak Beograd.

„Prema informacijama koje su dobijene, demontaža betonskih skulptura i ploča sa natpisima izvršena je tokom oktobra 2022. godine“, navodi direktorka.

Objašnjava da su „nedostajuća ljudska figura i ploče sa natpisima odmah, po demontaži, prevezeni u obližnji kamp izvođača radova“, te da se na parceli u Negrišorima, na kojoj je bilo predviđeno izmeštanje spomenika, nalazi betonirani plato.

„Budući da Zavodu nije dostavljen projekat, stručnom licu nisu poznate karakteristike platoa, poput njegove debljine i strukture“, tvrdi direktorka.

Navodi da je, 2. avgusta 2021. godine, izvođač radova obavestio Zavod da je odabrana lokacija za premeštanje spomenika, te da je „investitor, u skladu sa izdatim uslovima, bio u obavezi da obavesti Zavod, kao nadležnu službu zaštite o početku izvođenja radova, kako bi se obezbedio stručni konzervatorski nadzor i utvrdilo da li se radovi izvode  u  skladu  sa merama“.

Bez sankcija, potrebne nove mere zaštite  

O mogućim sankcijama prema investitoru i izvođaču radova, u odgovoru Zavoda nema naznaka, ali je navedeno da je „neophodno izdati nove mere zaštite, zbog izmenjenih uslova i oštećenja na spomeniku“.

„Uslovi su sastavljeni, 21.marta ove godine, kako bi se ubrzala izrada projektne dokumentacije, a zatim i izvođenje radova“, objasnila je direktorka mr Katarina Grujović Brković.

Ona je navela da su na sastanku tim povodom, u opštinkoj upravi Lučani, bili stručnjak Zavoda, nadzorni organi, predstavnici izvođača, predsednik opšine i načelnik Odeljenja za urbanizam, te da su dogovorene „aktivnosti u vezi sa zaštitom i relokacijom spomenika“.

„Obrazloženo je“, dodala je, “da je situacija koja je dokumentovana na terenu, nastala usled problema u vezi sa imovinskim odnosima na novoj lokaciji i potrebom da se radovi na trasiranju i izgradnji autoputa neosmetano obavljaju“ .

Direktorka tvrdi da je na tom sastanku dogovoreno da se „delovi skulpturalne kompozicije hitno prevezu i propisano odlože u skladišni zaštićeni prostor do sticanja uslova za njihovo postavljanje na novu lokaciju“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari