Univerzitet u Kragujevcu dodelio priznanja za najbolje naučnice u protekloj godini 1Foto: Univerzitet u Kragujevcu

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, Univerzitet u Kragujevcu je i ove godine, treću godinu zaredom, dodelio priznanja za najbolje naučnice sa 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Instituta za informacione tehnologije Kragujevac, koje su ostvarile najviše rezultata u naučnoistraživačkom radu u protekloj, 2023. godini.

Priznanja najboljim naučnicama uručio je rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, koji je ovom prilikom istakao da je položaj žena i njihov doprinos nauci veoma bitan za razvoj Univerziteta u Kragujevcu i da je ovaj vid priznanja istovremeno podstrek da i ubuduće ostvaruju značajne naučnoistraživačke rezultate.

Tokom svečanosti naučnicama sa Univerziteta u Kragujevcu koje su ostvarile značajne rezultate na svetskom nivou, odato je priznanje i predavanjem dr Bojane Simović Marković, višeg naučnog saradnika Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, čiji naučni rezultati su prepoznati na prestižnoj Stenford listi.

Prisutne je pozdravila i prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Biljana Petrović, koja je istakla značaj podsticanja žena koje se bave naukom i pohvalila inicijativu Univerziteta u Kragujevcu da na godišnjem nivou oda priznanje naučnicama za ostvarene naučne rezultate.

U ime ovogodišnjih dobitnica priznanja prisutne je pozdravila Jelena Katanić Stanković, viši naučni saradnik na Institutu za informacione tehnologije, Kragujevac, koja je izrazila zahvalnost Univerzitetu u Kragujevcu jer su žene koje su dale doprinos razvoju nauke na Univerzitetu prepoznate i nagrađene i istakla da priznanja koja su primile pripadaju i institucijama sa kojih dolaze, kolegama sa kojima rade i porodicama koje ih podržavaju i da zasigurno predstavljaju podstrek za dalji rad i buduće bavljenje naučnom mišlju.

Najbolje naučnice Univerziteta u Kragujevcu sa najviše rezultata u naučnoistraživačkom radu u 2023. godini su: dr Jelena Mladenović, vanredni profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku, Marija Mirić, istraživač saradnik na Ekonomskom fakultetu, dr Fatima Živić, vanredni profesor na Fakultetu inženjerskih nauka, dr Iva Despotović, docent na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, mag. farm. Sanja Matić, asistent na Fakultetu medicinskih nauka, dr Aleksandra Mihajlović, vanredni profesor na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, dr Sonja Lučić, vanredni profesor na Pravnom fakultetu, dr Dragana Krstić, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, dr Jelena Purenović, vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, dr Sanja Maričić, redovni profesor na Pedagoškom fakultetu u Užicu, dr Jelena Arsenijević Mitrić, vanredni profesor – na Filološko-umetničkom fakultetu, dr Jasmina Ognjanović, docent na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji i dr Jelena Katanić Stanković, viši naučni saradnik na Institutu za informacione tehnologije, Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari