UNS: 32 godine od ubistva novinarske ekipe RTS iz Šapca niko nije odgovarao za taj zločin 1foto Miroslav Dragojević Danas

Danas se navršavaju 32 godine od ubistva četvoro novinara Radiotelevizije Srbije (RTS) iz Šapca koji su izveštavali sa ratišta u Hrvatskoj a za taj zločin, po navodima Udruženja novinara Srbije (UNS), niko nije odgovarao.

Novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan Milićević ubijeni su 9. oktobra 1991. godine kada je na putu Petrinja-Glina iz zasede otvorena vatra na automobil u kom su se nalazili, dok je mobilisani urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić preminuo na putu do bolnice. Po navodima UNS-a, podaci iz Amidžićeve novinarske beležnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo posle ubistva pojavili su se u hrvatskom listu „Slobodni tjednik“.

„U tom listu, osam dana nakon ubistva, pojavio se tekst pod naslovom ‘Pucati na špijune bez zaustavljanja’. Iz teksta se vidi da je autor, potpisan sa Jovan Kubura, koristio beležnicu i dokumenta koja je kod sebe imao Amidžić kada je ubijen“, stoji u saopštenju.

Ulica u Šapcu iz koje su novinari RTS krenuli da izveštavaju sa ratišta nosi njihovo ime, a 2018. godine ispred medijske zgrade u „novinarskom kvartu sećanja“ u tom gradu, podignuto je spomen-obeležje u znak sećanja na ubijene novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari