UNS: Direktor RTК2 Željko Tvrdišić suspendovan bez jasnog obrazloženja 1Željko Tvrdišić Foto: Press centar UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestovalo je zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 (kanala na srpskom jeziku) Željka Tvrdišića.

Tim povodom, u saopštenju danas dostavljenom medijima, UO RTК navodi da je posle detaljne analize emisije vesti emitovane na RTК2, 28. septembra 2023. godine, na predlog generalnog direktora, UO RTК jednoglasno doneo odluku da suspenduje na 30 dana direktora RTК2 Željka Tvrdišića.

U saopštenju se dodaje i da će UO RTК izvršiti detaljnu analizu izveštavanja kako bi „identifikovalo sva moguća kršenja profesionalnih standarda i preduzelo odgovarajuće mere da ih ispravi“ i da će „preduzeti i druge disciplinske mere predviđene zakonima i propisima po kojima RTК posluje“.

Direktor RTК2 Željko Tvrdišić rekao je za sajt UNS-a da nije dobio zvanično obrazloženje odluke o suspenziji, te da ne može da komentariše taj potez uprave.

Tvrdišić je u subotu posle odluke UO RTК, na fejsbuku naveo da nikada, makar stradao, neće cenzurisati sagovornike.

UNS i DNКiM godinama podsećaju da je Ahtisarijevim planom, a kasnije i Ustavom Кosova, srpskoj zajednici zagarantovan „jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati čitavu teritoriju Кosova“, a da postojeći kablovski kanal na srpskom jeziku RTК2 ne predstavlja niti pravno, niti funkcionalno ostvarenje tog ustavnog prava i obaveze kosovskih institucija prema srpskom narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari