Uprava suspendovala i udaljila sa posla bivšeg upravnika KPZ Padinska Skela i još 10 zaposlenih 1Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija suspendovala je i udaljila sa  posla bivšeg upravnika Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinskoj Skeli) Vladimira Bukvića i još 10 zaposlenih zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom povodom smrti prekršajno kažnjenog S.B. 4. februara u ovom zavodu, saopšteno je danas.

Kako je saopšteno Tadašnji upravnik Bukvić odmah je u februaru bio smenjen što je, kako navode, bio prvi korak ka vođenju efikasne unutrašnje kontrole i kako ne bi mogao da utiče na druge zaposlene u zavodu što je glavni preduslov da se inspekcijski nadzor Uprave sprovede neometano.

Navode i da su inspektori tog odeljenja su radili na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja, istraga išla u više pravaca kako bi se utvrdila odgovornost svih državnih službenika.

„Zapisnikom o izvršenom inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da je Bukvić nezakonito i nepravilno sprovodio rad u Zavodu zbog čega je danas suspendovan i udaljen sa posla i protiv istog je pokrenut postupak daljeg utvrđivanja odgovornosti“, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi uprava je u februaru hitno pokrenula disciplinske postupke protiv 7 službenika ovog zavoda zbog sumnje da su počinili težu povredu radne dužnosti, a konačnim nalazom nadzora je utvrđena osnovana sumnja za težu povredu radne dužnosti za ukupno 11 zaposlenih.

Uprava je o svim svojim saznanjima u februaru obavestila nadležno javno tužilaštvo, koje je na osnovu toga pokrenulo istragu protiv tri prekršajno kažnjena lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivično delo teško ubistvo.

U saopštenju se dodaje da je Više javno tužilaštvo u Beogradu u četvrtak dalo nalog policiji da izvrši neophodne provere i da utvrdi da li ima elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti u radnjama trojice zaposlenih u Službi za obezbeđenje KPZ „Padinska Skela“, kao i medicinskog tehničara u tom zavodu.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u zavodima primenjuje sve svetske standarde koji se odnose na bezbednost lica lišenih slobode i naglašavamo da se ovaj slučaj može tretirati „kao usamljen“.

U okviru sistema više od 4.000 ljudi posvećeno brine o bezbednosti lica lišenih slobode, a aktivnosti u sistemu krivičnih sankcija imaju jasne procedure, smernice i međunarodni monitoring.

U martu 2023. godine su srpske zatvore obišli predstavnici Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka i u izveštaju su naveli da je „velika većina pritvorenika pozitivno govorila o načinu na koji je prema njima postupalo pritvorsko osoblje“.

Sve preporuke ovog Komiteta se primenjuju kako bi se unapredio rad zatvora, kroz koje se na godišnjem nivou otpusti i primi između 20.000 i 25.000 ljudi.

Da se zatvori u Srbiji godinama unazad svrstavaju u izveštajima Saveta Evrope u sigurne i bezbedne, govori i činjenica da se u protekle tri godine nije desio nijedan slučaj ubistva, ukazuje Uprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari