Urbanističkim planom Novog Sada predviđeno izmeštanje nasipa na Dunavu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Generalnim urbanističkim planom (GUP) Novog Sada do 2030. godine predviđeno je izmeštanje nasipa na Dunavu u delu grada gde se planira izgradnja kompleksa nazvanog Novi Sad na vodi, izjavio je danas generalni direktor JP Urbanizam Dušan Miladinović.

On je tokom predstavljanja Plana rekao da „hidrološka studija pokazuje da je nova obaloutvrda opravdana“ i da je „u najkritičnijem momentu“ porast vode tri do pet centimetara, što je kako je ocenio, „zanemarljivo i nema nikakvog štetnog uticaja“.

„Studija koju je pripremio Institut ‘Jaroslav Černi’ za prostor od Bačke Palanke do Slankamena je pokazala da nema nijednog kritičnog momenta“, rekao je Miladinović novinarima.

On je potvrdio da je u vezi gradnje na prostoru Brodogradilišta čiji je vlasnik firma Galens, promenjena namena prostora od stambeno-ugostiteljskih sadržaja u namenu izgradnje stambeno-hotelskih sadržaja a prema Planu, tu će se graditi soliteri do 20 spratova.

Uoči predstavljanja Generalnog urbanističkog plana, predstavnici desetak organizacija civilnog sektora protestovali su ispred zgrade JP Urbanizam kritikujući predlagača plana što nije organizovao rani javni uvid kako bi se omogućio dodatni mehanizam i rok za kako su naveli, veće učešče građana u procese planiranja.

„Neorganizovanje ranog javnog uvida predstavlja urušavanje postojeće ionako niske prakse konsultovanja građana kada je planiranje i uređenje njihovog grada u pitanju, ali i kršenje niza kako državnih tako i međunarodnih dokumenata čija je Srbija potpisnica“, naveli su iz nevladinih organizacija.

Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine od sutra će biti na javnom uvidu koji će trajati narednih 40 dana.

Javni uvid u nacrt Plana biće omogućen u prizemlju zgrade JP Urbanizam, svim mesnim zajednicama i Galeriji „Macut“ na Spensu, a biće organizovane tri javne prezentacije plana u amfiteatru Spensa tokom januara.

Predviđeno je da plan dospe u Skupštinu grada u martu 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari