Uručene nagrade Grada Beograda za 2022. godinu: Ko su laureati? 1Foto: Stefana Savić

Godišnje nagrade Beograda „Despot Stefan Lazarević“ za 2022. godinu danas su uručili gradonačelnik Aleksandar Šapić i predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević.

Profesor Dragan Simeunović jedini je dobitnik te nagrade u dve oblasti: društvene i humanističke nauke, kao i obrazovanje, za delo „Politika kao umetnost iluzije“.

Simeunović je u ime nagrađenih rekao da su nagrade koje se dodeljuju povodom Dana Beograda, 16-19. aprila, znak sećanja na vladaoca koji je uspeo da posle poraza udvostruči teritoriju zemlje u odnosu na onu kojom je vladao njegov otac, knez Lazar, i to „diplomatskim putem i mudrošću“.

Urednica gradskog programa RTV Studio B Sanja Anđelković dobila je nagradu za izuzetan doprinos iz oblasti novinarstva.

Nagradu za književnost i prevodno stvaralaštvo dobio je pisac Goran Petrović za roman „Ikonostas sveg poznatog sveta“, a za pozorišno stvaralaštvo glumac Milan Marić za ulogu Edipa u predstavi „Edip“.

Nagrada za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo uručena je Nenadu Pavloviću za režiju i koscenario filma „Trag divljači“, a za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije nagradu je dobio Aleksandar Denić, za samostalnu izložbu „Dekada“.

Za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo nagrađena je Irena Dragović, za komponovanje muzičko-scenskog dela „Deca“, a za prirodne i tehničke nauke nagradu su dobili Katarina Gašić, Nevena Zlatković i Nemanja Kuzmanović, za naučno delo „Polyphasic study of phytophatogenic bacterial strains associated with deep bark canker of walnut in Serbia revealed a new species“.

Nagrada za oblast medicine i izuzetnog dela koje predstavlja doprinos razvoju medicine u 2022. dodeljena je Radoju Čoloviću, a za doprinos u razvoju i unapređenju medicine nagradu je dobio Lazar Davidović.

Nagradu za zaštitu životne sredine dobio je Živojin Petrović za knjigu „Ratnik sunca“, za herojsko delo nagradu je dobio Marko Dragićević za spasavanje jednogodišnjeg dečaka, dok je nagradu za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda dobio Uroš Dojčinović.

Porodično poljoprivredno gazdinstvo Marka Nikolića iz Velike Ivanče dobilo je nagradu iz oblasti poljoprivrede, a nagradu iz oblasti sporta dobio je Damir Mikec za osvajanje zlatne medalje na Svetskom prvenstvu.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd dobio je kustoski tim Muzeja savremene umetnosti, za retrospektivnu izložbu Mrđana Bajića „Nepouzdani pripovedač“.

Godišnja nagrada Grada Beograda za 2022. godinu nije dodeljena za pronalazaštvo, za arhitekturu i urbanizam, ni iz oblasti nauke, jer nije bilo kandidata.

Na svečanosti u Skupštini Grada su dodeljene i nagrade grada „Svetislav Stojanović“ za 2022. vatrogascu Danilu Dakiću, iz vatrogasno-spasilačke čete Zemun i Vatrogasno spasilačkom bataljonu Voždovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari