UST: Apelujemo da se samoprozvani stručnjaci za oblast pravosuđa uzdrže od zlonamernih komentara 1Foto: Pixabay/succo

Upravni odbor Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) apelovao je danas da se svi samoprozvani stručnjaci za oblast pravosuđa, a koji to ni formalno ni faktički nisu, uzdrže od paušalnih, zlonamernih i instruisanih komentara i ocena sudskih i javnotužilačkih odluka.

Ovi postupci se vode u sudovima i tužilaštvima, a ne u TV emisijama, na društvenim mrežama i internet forumima. Postupke vode stručni i osposobljeni nosioci pravosudnih funkcija, a odluke donose na osnovu detaljne i svestrane analize kako činjeničnih tako i pravnih pitanja, svoje odluke obrazlažu u presudama i rešenjima, navodi se u saopštenju posle današnje sednice UST.

Kako je istaknuto, banalizacija i rijalitizacija sudskih postupaka izvrće na naličje pravo javnosti da bude upućena u tok postupka i na takav način se pravosuđe svesno unižava, stvara se nepoverenje građana u rad sudova i tužilaštava, a građani se posredno pozivaju da ne poštuju institucije već da uzmu „stvar u svoje ruke“ ili pak rešenje svojih problema povere „nekom drugom“ a ne pravosudnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari