Usvojena Vučićeva inicijativa: Kralj Aleksandar I dobija spomenik 1Foto: Wikimedia.org/Royalfamily.org/Djordjes

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Beograda usvojila je danas inicijative za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću i za imenovanje skvera Koste Šonde na Dorćolu.

Inicijativu za podizanje spomenika kralju Aleksandru podneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a on će biti postavljen na platou između Generalnog sekretarijata predsednika Republike i Skupštine Beograda.

Komisija je usvojila i inicijativu udruženja „Donji Dorćol“ za imenovanje skvera Koste Šonde na uglu Cara Uroša i Solunske ulice.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada dala je i saglasnost gradskoj opštini Mladenovac za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću na centralnom delu Gradskog parka, saopštio je Beoinfo.

Da podsetimo, odgovarajući na pitanje da li je Jugoslavija bila najbolji okvir tada za Srbe ili greška, Vučić je, u emisiji Oko“ u ponedeljak, kazao da se trudi za razliku od drugih da ne istrčava i pravi se pametan posle bitke.

Danas to tako izgleda kao kobna greška. Veoma cenim šta je radio kralj Aleksandar Karađorđević. Reč je o dobrom kralju. Čoveku koji je stradao na užasan način, zaverom u kojoj su učestvovale ustaše, VMRO, i strane službe, objasnio je on.

Naglasio je da je kralj Aleksandar bio izuzetna istorijska ličnost, a da na našu sramotu nema ni ulicu ni spomenik u Beogradu.

Tom prilikom Vučić je izjavio i da najveći broj građana Srbije želi status kvo kada je reč o rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja, ali Albanci žele da zaokruže svoju državnost i za to su spremni da plate svaku cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari