Uzbunjivač Simonović mobingovan u MUP-u 1Foto: Privatna arhiva

Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u kojoj se navodi da je policijski inspektor Predrag Simonović od nadležnih lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) pretrpeo mobing u periodu od 19. aprila 2011. do 24. aprila 2015. godine.

Simonović je u to vreme bio je član Radne grupe za rasvetljavanje ubistava novinara u MUP-u, koja je delovala u okviru vladine Komisije za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara i radio je na slučajevima ubistava najpre Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“, a potom i Milana Pantića, dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine.

Tako je Simonović, inspektor u penziji i uzbunjivač, dočekao prvostepenu presudu u svoju korist tek posle šest godina, iako sudski procesi za zlostavljanje na radu ne bi trebalo da traju duže od godinu dana.

U presudi se navodi da su Simonovića mobingovali D. T. tada načelnik Odeljenja za suzbijanje organizovanog opšteg kriminala u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala – SBPOK i N. M, koji je u to vreme bio šef Odseka za suzbijanje otmica, iznuda i ucena sa elementima organizovanog kriminala.

Simonovića su, prema presudi, nadležni ometali u vršenju službenih dužnosti, stvarali mu neprijateljsko okruženje na radu, davali mu godišnju ocenu o radu protivno propisima, onemogućavali mu dalje edukovanje i usavršavanje… Inače, njega je pred sudom zastupao tim Komiteta pravnika za ljudska prava – Jukom.

Sindikat policije Sloga podseća da su od početka mobinga, odnosno uporedo s vođenjem sudskog postupka zbog zlostavljanja na radu, protiv Simonovića vođena dva disciplinska postupka i oba su obustavljena.

Prvi disciplinski postupak, za koji je zaključak o pokretanju doneo tadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Srđan Paskvali, ticao se navodne povrede službene dužnosti, jer je Simonović u jednom slučaju tražio medijaciju da se ne bi pokretao sudski spor.

Drugi disciplinski postupak pokrenut je zaključkom direktora policije Vladimira Rebića, tadašnjeg v.d. načelnika Uprave kriminalističke policije, zato što se Simonović navodno „na neprimeren način izjašnjavao o odluci direktora policije“.

Simonovića je u tom slučaju zastupao Dragan Žebeljan, tadašnji predsednik Sindikata policije Sloga, a sada potpredsednik tog sindikata. I taj postupak je obustavljen.

Simonović godinama unazad ukazuje na nepravilnosti i kršenje zakona u MUP-u, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača.

Nakon njegovog uzbunjivanja u vezi sa nezakonitim potpisivanjem izjava o čuvanju tajnosti podataka, direktor policije je oformio komisiju i naredio da se uništi 959 potpisanih izjava o čuvanju tajnosti podataka.

Tada je, zahvaljujući Simonoviću, ukazano i da visoko pozicionirane starešine Uprave kriminalističke policije nisu imale potreban sertifikat Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka za uvid u dokumenta s oznakom „strogo poverljivo“, a da su ta dokumenta svakodnevno čitali.

Sindikat policije Sloga navodi i da je u vreme dok je Simonović bio član Radne grupe za rasvetljavanje ubistava novinara, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u dva navrata utvrdio da su službenici Direkcije policije neovlašćeno obrađivali Simonovićeve podatke preko Jedinstvenog informacionog sistema – JIS.

Takođe, Poverenik je doneo i upozorenje zbog nepravilnosti u obradi naročito osetljivih podataka o ličnosti.

Komentarišući prvostepenu presudu Višeg suda, Dragan Žebeljan, zamenik predsednika Sindikata policije Sloga, ističe za Danas da je svaka presuda zlostavljanja na radu ili diskriminacije u MUP-u veoma značajna za zaposlene, ali i za celo društvo.

– Svaki rukovodilac koji krši zakon kroz zlostavljanje na radu ili kroz diskriminaciju, treba da bude svestan da na taj način šteti ličnom ugledu i ugledu MUP-a u javnosti. Na žalost, novčanu kaznu plaća tuženi organ umesto mobera ili diskriminatora, i to treba ispraviti. Zašto bi MUP plaćao visoke penale svojih rukovodilaca koji rade nezakonito i nanose materijalnu i moralnu štetu – navodi Žebeljan. On smatra da je prvostepena presuda u slučaju Simonovića važna „pogotovo zbog kolega koji rade teške poslove a trpe pritiske“.

– Iskreno se nadamo, a svi pokazatelji idu u tom pravcu, da dolaskom novog ministra ovakvih tužbi neće biti ili će bar biti smanje na najmanju meru. Ministar Vulin je sa novim saradnicima puno toga uradio za zaposlene i zaista se istinski trudi da poboljša stanje u policiji koje je zatekao – ukazuje Žebeljan.

Simonovića nagrađivali i ministri

Za vreme rada u Radnoj grupi za rasvetljavanje ubistva novinara Predrag Simonović je zbog ostvarenih rezultata nagrađen sa dve nagrade ministra unutrašnjih poslova – jednu je dobio od tadašnjeg ministra Ivice Dačića, a drugu od nekadašnjeg ministra Nebojše Stefanovića. Simonović je nagrađen čak 31 put uvećanjem koeficijenta plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.