Užičani traže proterivanje Rio Tinta iz Srbije i odgovornost policije zbog zastrašivanja građana 1Prethodni protest u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

Bez obzira na povlačenje Zakona o eksproprijaciji i najavljene izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, građani Užica protestovaće u subotu, 11. decembra, kada će blokirati magistralu od Užica ka Zatiboru i Beogradu.

Građani će zaustaviti saobraćaj od 14 do 15 časova, na magistrali kod Ložioničkog mosta. To će biti treći takav protest u Užicu, od 28. novembra.

„Užice ustaje protiv izdaje. Blokada. Rio Tinto, marš iz Srbije“, poruke su kojima Užičani, posredvom društvenih mreža, jedni druge pozivaju na protest.

Na sutrašnjem okupljanju zahtevaće se proterivanje kompanije Rio Tinto i njenih ćerki-firmi iz  Srbije, kao i sankcionisanje policijskog zastrašivanja Užičana koji su učestvovali u dosadašnjim blokadama.

Policija je dolazila na vrata domova mnogih Užičana i upozoravala ih da ne učestvuju u protestima, pozivala ih na razgovore u policijskoj stanici i protiv njih podnela prekršajne prijave.

Užičani traže proterivanje Rio Tinta iz Srbije i odgovornost policije zbog zastrašivanja građana 2
Blokada u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

Opozicione stranke SSP, DS i NS su najavile da će i ovoga puta podržati zahteve građana, a članovi i simpatizeri tih partija na protestu neće nositi stranačka obeležja.

Ivana Parlić, predsednika užičkog odbora Narodne stranke, kazala je za Danas da ta stranka „podržava zahteve građana da se obustavi projekat Jadar, kompanije Rio Tinto, i da se utvrdi odgovornost policije za zastrašivanje građana koji učestvuju u protestima“.

„Raniji zahtevi o povlačenju Zakona o eksproprijaciji i izmeni Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi jesu ispunjeni, ali nemamo poverenja u vlast. Rio Tinto je napredovao u svom projektu, pre izmena tih zakona, tako da izmene zakona neće zaustaviti Rio Tinto“, kazala je za Danas Ivana Parlić“, predsednica NS u Užicu.

„Bez obzira na to što je Savo Manojlović pozvao građane na  žurku u Beogradu, mi u Užicu nastavljamo blokadu“, poručila je naša sagovornica.

Drugi razog za protest je, dodaje, represija protiv Užičana koji učestvuju u protestima.

„Građani samo koriste svoje pravo po ustavu i ne treba da budu žrtve policijskog zastrašivanja i da se protiv njih podnose prekršajni nalozi“, poručila je Ivana Parlić.

Aleksandar Veselinović, predsednik užičkog odbora SSP, navodeći da će sa prijateljima sutra biti na blokadi, kazao je za Danas da i ta stranka podržava užičke proteste.

„Povlačenje i izmene spornih zakona nisu nikakva pobeda, a ni razlog za proslavu, tako da se nastavlja građanski protest do potpune obustave projekta Rio Tinta u Srbiji“, poručio je Veselinović.

Mirni protest

Vladimir Petrović, koji je učestvovao u prethidnim blokadama i zbog toga bio jedan od privođenih u policiji, kazao je za Danas da će to biti „mirni protest nezadovoljnih Užičana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari