Užice: Učitelj prekinuo štrajk glađu protiv stranačkog zapošljavanja 1Foto: Nenad Kovacević

Nakon što su mu prosvetne vlasti obećale da će ga vratiti na posao u užičku OŠ „Slobodan Sekulić“ u kojoj je, pre nekoliko dana, dobio otkaz, učitelj Zlatko Cvijović je prekinuo je štrajk glađu protiv stranačkog zapošljavanja.

Protest je prekinuo u petak popodne, jer mu je direktor Aleksandar Urošević, posle održanog sastanka svih direktora užičkih škola, saopštio da će biti vraćen u tu školu.

„Direktor mi je rekao da sam vraćen na posao, ali detalje angažovanja saznaću u   ponedeljak kada budem otišao u školu“, rekao je za Danas Cvijović, koji se oporavlja od gladovanja.

Kako je Danas pisao, Cvijović je, sa transparentom „Štrajkom glađu protiv političkog zapošljavanja“, započeo protest 2.septembra u dvorištu škole. Posle 13 godina rada na određeno vreme, ostao je bez posla jer je direktor, umesto njega, kako je rekao, u izdvojenom odeljenju te škole u selu Ljubanje, „po stranačkom nalogu zaposlio drugog učitelja, koji je radio u toj školi 20 dana“.

Pre tog sastanka, Cvijović je u sredu, u Školskoj upravi Užice, razgovarao sa Nenadom Radićem, savetnikom i šefom kabineta ministra prosvete, i tada mu je, pored ostalog kako je svedočio, rečeno da „ugovor o angažovanju drugog učitelja na godinu dana ne može da se menja, jer direktor, za takav vid angažovanja radnika, ne mora da raspisuje konkurs“.

Direktor Urošević, koji nije želeo da komentariše svoju odluku o otkazu učitelju,  ranije je samo kratko rekao za Danas da je „sve urađeno po zakonu“ i najavio da će o tom slučaju javnost biti uskoro obaveštena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.