Užički odbor Unije sindikata prosvetnih radnika: Vlada čini nasilje nad prosvetnim sistemom 1Protest USPRS u Užicu 2022. godine/Foto: N. Kovačević

Odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) u Užicu ocenio je da Vlada Srbije, odlukom o tome da se učenicima ocene zaključe do 6. juna, „čini nasilje nad prosvetnim sistemom i svima koji čine taj sistem“.

Sindikalne organizacije Prve osnovne škole kralja Petra II, Umetničke škole, Tehničke škole „Radoje Ljubičić“, Užičke gimnazije, Ekonomske i Medicinske škole, članice USPRS, navodi taj odbor, „protestuju protiv nasilja države nad školstvom i ukidanja nastave dekretom, umesto da se suštinski rešavaju problem“.

„Pred kraj nastavne godine, koju je obeležilo do tada nezamislivo nasilje u Trsteniku i onda, još manje pojmljivo, ono u školi „Vladislav Ribnikar“, Vlada Srbije čini nasilje nad prosvetnim sistemom i svima nama koji smo njegovi delovi“, saopštio je užički sindikat.

„Bez konsultacija sa nastavnicima, bez najave školama, prvo preko medija“, dodaje se, „Vlada obustavlja redovnu nastavu, tražeći da hitno zaključimo učenicima ocene“.

Podseća se na nasilje koje je pretrpela profesorka u Trsteniku i da su „nasilnici prošli bez posledica“.

„Taj događaj“, ističu u sindikatu, „ujedinio je roditelje, nastavike i javnost u želji da se reše dugogodišnji nagomilani problemi prosvete -komplikovane administrativne procedure, preveliki broj učenika u odeljenjima, ponižavjući položaj nastavnika, ali otvorio je i novi problem – nekažnjivost  nasilja i nasilnika“.

Gotovo pola godine kasnije, ističu, „ništa se nije dogodilo, dok se nije desio masakr“.

„I tada, u šoku i neverici, shvatamo da Vlada nema odgovor. U tišini odajemo poštu nastradalima i dodatno patimo što znamo da rešenja postoje, ali nadležnima nije stalo do njih“.

Uz podsećanje da su članovi tog sindikata u Užicu ranije protestovali zbog napada na njihove kolege iz grada, poručuje se da „nešto mora da se menja, da ovako više ne može, a da rešenja postoje“.

„Čini nam se da je i Vlada shvatila da ovako više ne može, pa je  problem nasilja u školama rešila – iz škola će naredbom isterati nastavu“.

„Jednog popodneva iz medija“, dodaje se, „saznajemo da školstvo umire. Nas obaveštavaju tek ujutru, stavljajući nas pred svršen čin, stvarajući nam osećaj krivice, uskraćujući deci i školu i znanje i objektivne ocene“.

„Da li je to poruka da nemaju nikakvo rešenje, da školstvo nije potrebno ovakvoj državi i da li je to poruka učenicima da škola postaje neformalna i neobavezna?“, pitaju se u užičkom odbru USPRS.

Zahtevi

„Tražimo da Vlada i resorno ministarstvo prihvate Platformu USPRS i do početka naredne školske godine prihvati naše predloge i unese neophodne promene, kako bi 1. septembar postao ne samo formalni početak jedne nove školske godine, već i početak nove, bolje, uspešnije, zdravije i srećnije ere srpskog obrazovanja na korist sve naše dece, naše budućnosti“, poručuje užički odbor tog sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari