Užički pedijatri negodovali zbog pretvaranja ordinacija u kovid ambulante 1Foto: Ana Milošević

Odluka užičkog Zdravstvenog centra da deo prostora Službe za zdravstvenu zaštitu dece, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, bude stavljen u funkciju kovid ambulante, naišla je na negodovanje pedijatara Centra za majku i dete, ali rad po drugačijem rasporedu već se sprovodi.

U susretu sa predstavnicima rukovodstva užičkog Doma zdravlja i Zdravstvenog centra, pedijatri su, kako su nam potvrdili, između ostalog, istakli da “nije u redu da u 12 časova stigne naredba da od tog trenutka počinju izmene, a da oni znaju ništa o tome”.

Navodeći da i sami smatraju da bi odrasli na pregled trebalo da čekaju u boljim uslovima, kao manjkavosti donete odluke, naveli su, između ostalog, da će samo jedna kartoteka deliti bebe u savetovalištu od odraslih kovid pacijenata.

Dr Novka Garabinović Vukašinović, pedijatar i načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece, rekla je za Danas da su se pedijatri zajednički ipak “izborili da kovid za odrasle ne bude preko puta savetovališta, gde bebe dolaze na vakcinaciju.”

Užički pedijatri negodovali zbog pretvaranja ordinacija u kovid ambulante 2
Dr Novka Garabinović Foto: Grad Užice

– To je bio dramatičan dan. Stvari su sada malo drugačije, ali ovo može funkcionisati samo na kratki rok. Epidemiološki je bolje, ali sve je na rubu. Trebalo je delovati preventivno, a ne ovako – kaže doktorka Garabinović.

Pedijatar Snežana Janjić kaže da je problem nastao zato što stvari nisu rađene pravim redosledom.

-Nije u redu da stigne naredba, a da niko nije razgovarao sa nama. Lekari koji su tog dana došli u drugu smenu nisu znali gde ni šta da rade, gde da prime pacijente, šta da urade sa zakazanim pregledima – kaže Janjić.

Užički pedijatri negodovali zbog pretvaranja ordinacija u kovid ambulante 3
Foto: Nenad Kovačević

Danijela Vasiljević, portparolka Zdravstvenog centra u Užicu, ipak kaže za Danas, da promena u odnosu na prvobitnu odluku nema, već da je ona sada samo realizovana do kraja, što podrazumeva i stavljanje pregrada, kako ne bi došlo do mešanja kovid i nekovid pacijenata.

– Koliko sam shvatila, problem je nastao samo zbog nerazumevanja od strane zdravstvenih radnika. Oni se zarad pacijenata moraju odreći prostora koji im služi za dnevni boravak – kaže Vasiljević za Danas.

U međuvremenu, iz Zdravstvenog centra u Užicu, stigao je i tačan raspored upotrebe ordinacija.

Užički pedijatri negodovali zbog pretvaranja ordinacija u kovid ambulante 4
Foto: Ana Milošević

Po njemu, u prizemlju Centra za majku i dete, peti i šesti ulaz od apoteke, biće prostorije namenje najmlađim pacijentima koji nemaju simptome kovida, dok će prvi ulaz od apoteke biti namenjen deci i školarcima za preventivu.

Na prvom spratu, u drugom ulazu od apoteke, je kovid ambulanta za decu, dok je četvrti ulaz kovid ambulanta za odrasle.

Ovom reorganizacijom, odlučeno je da će deca kojoj je potreban logoped kod njega ići u dosadašnju Školu roditeljstva.

Psiholog će raditi na drugom spratu, i to u trećem ulazu od apoteke, u prostorijama službe Medicine rada.

Užički pedijatri negodovali zbog pretvaranja ordinacija u kovid ambulante 5
Foto: Ana Milošević

Užički pedijatri kažu da u toku jednog dana, za vreme ovog raspusta, imaju oko 200 pacijenata dnevno, dok se u toku jednog dana obavi stotinak pregleda dece kod koje se sumnjalo na kovid.

Ističu da su spremni na saradnju, ali da preventivni pregledi i vakcinacija zdrave dece ne smeju biti skrajnuti, bez obzira na okolnosti.

Neki od lekara izneli su i predlog da se vreme čekanja odraslih pacijenata skrati tako što će im rezultati biti slati mejlom, umesto da po njih lično dolaze.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari