Vakcinisan svaki peti Novopazarac 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prema poslednjim podacima novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ), u ovom gradu je prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 11.766 ili blizu 20 odsto ukupnog broja stanovnika starijih od 18 godina.

– Vakcinisanih 11.766 i revakcinisanih 8.655 je relativno zadovoljavajući odziv. Imunizacija se sada obavlja bez problema i poteškoća, ako u obzir uzmemo jako delovanje antivakcinalnog lobija, tihu opstrukciju na svim nivoima i veliku dozu nepoverenja među stanovništvom, ocenio je za Danas direktor ZZJZ dr Šefadil Spahić i dodao da je na području tutinske opštine prvu dozu primilo samo 1.550, a drugu dozi 1.013 osoba.

Dr Spahić ističe da ohrabruje činjenica da vakcinisanje nije stalo za vreme muslimanskog meseca posta Ramazana, „na dnevnom nivou imamo oko 100 lica koja se vakcinišu bez prethodne prijave elektronskim putem“.

Najviše vakcinisanih ima među starijim od 65 godina. Njih je 27 odsto. Vakcinisani su, sa obe doze, i svi pacijenti na trajnom smeštaju u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj Banji i skoro svi korisnici i zaposleni u Gerontološkom centru. Kada su u pitanju zdravstveni radnici u Novom Pazaru, procenjuje se da je imunizacijom obuhvaćeno nešto više od jedne trećine.

Statistika pokazuje da je najviše stanovnika ovog grada primilo kinesku „sinofarm“ vakcinu, oko 60 odsto, „fajzer“ vakcinu primila je trećina, više od 900 vakcinisano je ruskom „sputnjik V“ vakcinom i AstraZenekom nešto više od 100 ljudi. Procenjuje se i da je trećina Novopazaraca bila „prokužena“ virusom korona.

Veliki broj pozitivnih

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je i dalje nestabilna i jako zabrinjavajuća, prvenstveno zbog velikog broja pozitivnih među testiranim, jer smo prethodnih dana imali da je 40 odsto pozitivnih. Zdravstveni radnici upozoravaju da se protivepidemiološke mere ne poštuju i da je prisutno veliko opuštanje među građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari