Požar koji je u sredu po podne zahvatio oko 20 hektara u okolini vrha Čigota na Zlatiboru, zbog jakog vetra tokom noći se proširio na oko 100 hektara pašnjaka, niskog rastinja i šume.



eštani i njihova imovina nisu ugroženi, a Saša Cicvarić, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Užice, rekao je da su, iz predostrožnosti, evakuisani jedan starac i starica, zbog gustog dima oko njihovog imanja.

Na teško pristupačnom terenu, kako je objasnio, požar su tokom noći i jutra gasila 74 vatrogasca iz Užica, Čajetine, Požege, Čačka Gornjeg Milanovca, Beograda, Kragujevca, Obrenovca, Prijepolja i Nove Varoši, kojima se kasnije pridružilo još trideset vatrogasaca.

– U jednom delu gori nisko rastinje, listopadna i mešovita šuma, a u drugom vatra je zahvatila borovu šumu. Situacija je veoma kritična na pravcu prema Gostilju, gde je skoncentrisan i najveći broj vatrogasaca kako bi sprečili da se vatra proširi na ostatak četinarske šume, objasnio je Cicvarić.

Dragan Toković, komandir Vatrogasno-spasilačkog odeljenja u Čajetini, izjavio je da, osim izviđačkog helikoptera, u gašenju požara učestvuju i dva helikoptera Sektora za vanredne situacije iz Beograda i Niša. On je dodao na tom području nema ugroženih kuća, jer je vatra na nekoliko kilometara od naseljenih mesta.

U gašenju požara, uključila se i lokalna samouprava, pa su, osim mehanizacije opštinskih komunalnih preduzeća, angažovana i vozila privatnih firmi.

– Situacija je dramatična, jer na Čigoti sve vreme duva jak vetar koji često menja pravac, što vatrogascima dodatno otežava gašenje požara. Ipak, nadam se da će požar biti pod kontrolom do kraja dana, rekao je za Danas Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari