skola vuk kardžić foto Vesna Andrićfoto Vesna Andrić

Direktori beogradskih predškolskih ustanova i osnovnih i srednjih škola dobili su danas obaveštenje od gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu da se rok za slanje podataka za dodelu besplatnih vaučera za kupovinu sportske opreme produžava do 9. novembra, saznaje Danas.

„Zbog kratkih vremenskih rokova i velikog obima posla produžavamo rok za slanje traženih podataka u vezi podele besplatnih vaučera do srede, 9. novembra. U toku sutrašnjeg dana dobićete detaljnija uputstva u vezi sa podelom besplatnih vaučera“, navodi se u dopisu Sekretarijata u koji je Danas imao uvid.

Nakon što je Danas juče objavio da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo postupak vanrednog inspekcijskog nadzora nad Gradom Beogradom posle pritužbi građana jer je od škola traženo da pošalju spiskove sa imenima i prezimenima učenika i zaposlenih, datumima njihovog rođenja i adresama, neki roditelji danas su od učitelja dobili obaveštenje da treba da popune saglasnost da se ovi podaci pošalju Gradu.

Zanimljivo je da na formularima koje su roditelji dobili piše doslovno da njihovo dete neće dobiti besplatan vaučer ako ne budu saglasani s tim da se Gradu dostave traženi podaci, ali se ne objašnjava zbog čega su potrebne adrese prebivališta, ako je najavljeno da će vaučeri stići u škole i preko njih dalje biti podeljeni učenicima i zaposlenima.

Oni koji ne budu hteli vaučer ne moraju da ga uzmu, a direktori očekuju uputstvo na koji način i do kada treba da ih vrate Gradu.

Više direktora nam je potvrdilo da oni danas iz Sekretarijata za obrazovanje nisu dobili nalog da prikupe saglasnost roditelja pa se pretpostavlja da su neke škole na ovaj način želele da se zaštite.

U nekim školama direktori su doneli odluku da ne šalju adrese učenika, već samo datume rođenja i imena i prezimena, budući da je rečeno da pravo na vaučere imaju deca do 19 godina.

Prema tvrdnjama direktora sa kojima smo razgovarali, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je na nedavnom sastanku rekao da će besplatne vaučere dobiti i sva deca koja pohađaju privatne vrtiće i škole, kao i svi radno angažovani u obrazovnim ustanovama, dakle i zaposleni na određeno vreme, na zameni, pedagoški asistenti…

U Odluci o dodeli vaučera za kupovinu sportske opreme u koju je Danas imao uvid, piše da na njih imaju pravo lica koja nisu obuhvaćena vaspitno-obrazovnim programom, a jedan od roditelja ili staratelja ima prebivalište ili boravište na teritoriji Grada Beograda, zatim deca koja pohađaju predškolske ustanove i redovni učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji Beograda.

Takođe, vaučere će dobiti i deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koja pohađaju beogradske osnovne i srednje škole, kao i zaposleni i radno angažovani u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama sa teritorije prestonice.

Mediji su ranije pisali da će vaučeri moći da se iskoriste u radnjama Sport Vision, ali to zvanično nije potvrđeno pošto javna nabavka nije završena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari