Goran Vesić, Pink, DanasFoto: Aleksandar Roknić, Pink

To što je dnevni list Danas objavio je skandal. To je čist fašizam. Oni su glasače Aleksandra Vučića nazvali ovcama – ovako je zamenik gradonačelnika Goran Vesić u jutarnjem programu TV Pink interpretirao tekstove u našem listu, u kojima smo se bavili neobičnom presudom mladenovačkog suda.

Lokalni naprednjaci našli su se uvređeni autentičnom fotografijom ograđenih ovaca iznad kojih je razvijen transparent „Skupština opštine Mladenovac“, koji su administratori Fejsbuk stranice „Alo, Mladenovac“ postavili kao naslovnu fotografiju. Prethodno je bila na zvaničnom sajtu opštine. Zbog toga su administratori kažnjeni a mi koji smo o tome pisali proglašeni „fašistima“.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže za Danas da ponašanje zamenika gradonačelnika Beograda „koji je mala kopija predsednika stranke“, odavno zabrinjava.

– Umesto da se bavi pravim problemima koji otežavaju život Beograđanima, on se bavi spinovanjem, medijskim manipulacijama i nažalost ne bira reči kada govori o svojim sugrađanima, bili oni novinari ili svi drugi koji su kritični prema vlasti – ističe Bodrožić. On podseća da je NUNS već osuđivao istupe Gorana Vesića, ali da on iz toga nije izvukao pouke već je „dodao gas“ i postaje „sve nesnošljiviji“.

Reč „fašizam“ u poslednje vreme sve češće se čuje iz redova naprednjaka kada komentarišu list Danas i naše tekstove. Mladenovačke ovce su poslednje u nizu poslužile kao povod da nas funkcioneri SNS-a proglase za fašiste i one koji objavljuju tekstove „sa elementima krivičnog dela“. Prethodno su nas tako označili Vladimir Đukanović i Aleksandar Martinović, zbog objave istraživanja BIRODI-ja i intervjua sa njihovim saradnikom, sociologom Zoranom Gavrilovićem.

– Sve je počelo od Vladimira Đukanovića, koji je rekao da smo radili ‘fašističko istraživanje’, s obzirom da je naše istraživanje pokazalo da ljudi koji imaju manje obrazovanje glasaju za SNS. Takođe, većina ispitanika sa preko 65 godina, njih 58 posto, glasa za SNS. Glasaju za tu stranku u siromašnim delovima zemlje. I šta je tu problem – istakao je Gavrilović.

Nakon Đukanovića, na istraživanje se osvrnuo i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, zatraživši od tužilaštva da reaguje zbog podataka koje je objavio BIRODI.

– Ne znam kako je BIRODI došao do podataka da su glasači SNS uglavnom najstariji građani Srbije i da su slabo obrazovani. Ako je u Srbiji pravo glasa tajno kako neko može da zna ko glasa za SNS. Time se ponovo nastavlja diskreditacija građana Srbije, a sve sa ciljem da se predstavi da je u stvari Aleksandar Vučić vođa neke nepismene, slabo obrazovane, stare Srbije, a da su Boško Obradović, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Đorđe Vukadinović, Boris Tadić i njima slični predstavnici neke nove, perspektivne, elitne Srbije. U ovom što je objavio BIRODI ima dosta elemenata krivičnih dela, rekao je Martinović, osvrnuvši se na istraživanje koje je preneo naš list.

Zoran Gavrilović je istakao da je prvi put u istoriji istraživanja javnog mnjenja neki poslanik tražio da tužilaštvo reaguje zbog istraživanja javnog mnjenja. On je za naš list rekao da će povodom neosnovanih optužbi da se obrati sudu.

– Tužbe su jedini način da se ovome stane na put. I ovo što Vesić radi je nedopustivo. Oni etiketiraju ljude i zloupotrebljavaju institucije. Pitam se kako će to izgledati u vrhuncu izborne kampanje, kada su već sada počeli sa učestalim, neargumentovanim napadima i zamenama teza – istakao je Gavrilović za Danas. On se osvrnuo i na jučerašnje gostovanje Vesića na Pinku, gde nas je nazvao fašistima zbog pisanja o fotografiji ovaca.

– Vaši tekstovi su ukazali na opaku tendenciju u kojoj podjarmljeno sudstvo pokušava da nađe pravnu formulu kako bi kažnjavalo ljude koji po mišljenju SNS ugrožavaju njihove interese. U pitanju je čista autoprojekcija – ista slika menja sadržaj i poruku u zavisnosti ko je objavi. Ako to učine naprednjaci, onda je u svrhu promocije, a ako to uradi neko drugi, onda je uvreda – ocenjuje Gavrilović. Prema njegovim rečima, etiketiranje i nebulozne presude imaju za cilj da ljude predstave kao „gubavce“ kako bi ih izolovali i zaplašili njihove porodice i okruženje, a sve u cilju da se uguši svaki kritički glas.

Bodrožić: Pritisak na novinare

– NUNS će jučerašnji istup Gorana Vesića na Pinku podvesti pod pritiske na novinare, jer time se targetiraju novinari kao neprijatelji države i stvara se atmosfera da postanu legitimne mete nekih „žestokih“ sledbenika Vučića i Vesića – kaže Željko Bodrožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari