Danas (1998): Smena Vučele, Šešelj i bejzbolke... 1Foto: V. Maričić

Sredinom novembra 1998. godine redakcija lista Danas proslavila je izlazak 500. broja. U zaglavlju jubilarnih novina našla se oznaka „broj 9/500“ jer je već devet brojeva štampano u Crnoj Gori. Na naslovnoj strani objavljena je i vest o presudi u sporu predsednika Demokratske stranke protiv Politike.

„Budžet Republike Srbije ‘trebalo bi da naraste’ za 150 hiljada dinara do 9,10 časova danas, kada ističe rok za izvršenje presude koju je izrekla gradski sudija za prekršaje Svetlana Urošević po tužbi Demokratske stranke i njenog predsednika Zorana Đinđića protiv kompanije Politika A.D. i direktora Dragana Hadži Antića.“

Shodno odredbama Zakona o informisanju, kompanija Politika trebalo je da uplati 100 hiljada dinara u budžet Republike, a njen direktor 50 hiljada u roku od 24 časa od momenta saopštavanja presude. Da li je to i učinio novinari lista Danas pokušali su da saznaju „na licu mesta“, međutim usledio je odgovor ljubazne sekretarice Dragana Hadži Antića da će se direktor javiti u toku dana, a do zaključenja broja iz Antićevog kabineta nije stigla nikakva povratna informacija.

Danas (1998): Smena Vučele, Šešelj i bejzbolke... 2
Foto: V. Maričić

Nakon što nisu uspeli da uđu u trag uplatnici iz Makedonske ni u Zavodu za obračun i plaćanja – Filijale opštine Stari grad, novinari Danasa su zaključili da će spor DS i Đinđića protiv Politike i Antića sasvim izvesno biti nastavljen.

Danas (1998): Smena Vučele, Šešelj i bejzbolke... 3
Foto: V. Maričić

Tih dana u rubrici „Ličnost“ našao se Milorad Vučelić, „popularni Vučela, bivši novinar NIN-a, nekadašnji prvi čovek državne televizije, sa koje je svojevremno otpustio mnoge novinare“ za kojeg Nataša B. Odalović u tekstu navodi da je lišen svih SPS funkcija sa obrazloženjem da su „njegovo nedolično ponašanje i nerad naneli štetu političkom ugledu i autoritetu SPS“, ali i da je on uprkos svim packama koje je dobijao ostao istinski fasciniran likom i „izabranim delima“ Slobodana Miloševića.

Danas (1998): Smena Vučele, Šešelj i bejzbolke... 4
Foto: V. Maričić

Danas je 16. novembra pisao i o proterivanju Vojislava Šešelja iz Banjaluke koji je tim povodom izjavio kako će opet putovati u Republiku Srpsku.

 

„Ako treba naručiću izradu 10.000 bejzbol palica i NATO ćemo tući onim oruđem, za koji on neće imati odgovora. Znmo da je uzalud da se u takvim uslovima suprotstavljamo avijaciji ili tenkovima NATO, ali ćemo zato flašama, kamenjem, motkama, pa da vidimo ko će izdržati. Da vidimo da li će biti u stanju da pucaju u ljude bez oružja“, rekao je na konferenciji za novinare Vojislav Šešelj, tadašnji predsednik Srpske radikalne stranke, komentarišući napuštanje Republike Srpske po nalogu Sfor-a.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Danas (1998): Smena Vučele, Šešelj i bejzbolke... 5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari