VIDEO "Dragan J. Vučićević ne može da donese slobodu ženama": Jelena Riznić (Ženska solidarnost) nakon protesta ispred Informera 1foto: Vojin Radovanović/Danas; press centar UNS

Aktivistkinja „Ženske solidarnosti“, organizacije koja je inicirala protest ispred redakcije režimskog tabloida „Informer“, Jelena Riznić poručila je za Danas nakon protesta da Dragan J. Vučićević, urednik i vlasnik ovog lista, sigurno ne može da izbori slobodu za žene, osvrčući se na narativ „Informera“ da je intervju koji je naišao na široku osudu javnosti sa osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem zapravo bio na dobrobit građana, jer je ovaj silovatelj priveden nakon prijave „Informera“.

– Kada smo dogovarale protest u utorak i nastavak očekivale smo ovakav rasplet. To je oproban mehanizam da se uguši ženski bes. Žene su pokazale šta zapravo misle šta je Informer uradio i koliko je zapravo zaštitio žene. Samo žene mogu da izbore slobodu za sebe, to ne može nijedan tabloid. To ne može sigurno Dragan J. Vučićević, navela je Riznić.

Pomenuti intervju sa Miloševićem, čije su fotografije korisnici društvenih mreža kačili nakon što je u medije izašla vest da je ovaj višestruko osuđivani silovatelj pušten na slobodu, bio je povod za prethodni protest ispred „Informera“ koji je održan u utorak, a kako zahtevi nisu ispunjeni i danas se više hiljada građana okupilo ispred redakcije ovog režimskog tabloida.

Upitana koliko je zadovoljna odzivom građana i samim protestom ova aktivistkinja poručuje da je zadovoljna svaki put „kada žene osvoje prostor u javnost“.

– Žene i dalje moraju da izbore svaki mogući prostor u javnosti, jer javnost drže nasilnici, a žene moraju da se izbore za svoje mesto. Konačno se čuo bes, ženski bes koji u nama ključa mnogo dugo, a sada je prelilo čašu, navela je naša sagovornica.

Ovaj protest se završio performansom kojim su želele da ukažu na koji način tabloidi pišu o nasilju nad ženama. Problem niej samo Informer, on je simbol svega lošeg što se dešava, već generalno način na koji se žene u tabloidima tretiraju, pogotovo u slučajevima nasilja, poručila je Riznić.

– Zahteva se pre svega odnose na sklanjanje ovog intervjua sa svih platformi, jer nije ovaj intervju koji retraumatizovao žene samo Informer, već i drugi tabloidni portali. Zahtevamo i da tabloidi prate smernice koje su dale „Novinarke protiv nasilja“ i takođe da postoji registar koji će pratiti osuđene silovatelje, po ugledu na onaj koji postoji za osuđene pedofile, a u bliskoj saradnji sa ženskim organizacijama koje će dati svoje mišljenje kako to učini, a da bude dovoljno senzibilisano i dobro za žene, kaže naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari