"Sarma i pomfrit, pa gde ste to još videli?": Bili smo u studentskim menzama i saznali za koja jela se traži dupla porcija (FOTO) 1Foto: Aleksandra Virijević/Danas

Odvojiti se od „mamine kuhinje“ izazov je za svakog studenta. Bilo da tokom studiranja živite u stanu ili  studentskom domu, gotovo da ne postoji osoba koja bar jednom nije posetila čuvenu studentsku menzu u Beogradu.

Odvojeni kilometrima od kuće, ali sa spremljenim obrokom za danas svakako je briga manje kad se umorni vratite sa predavanja ili kada je u toku ispitni rok.

Kako bismo saznali kakva je hrana u studentskim menzama, prednosti i mane ishrane u njima, kao i koja jela su omiljena među studentima, obišli smo neke pod njih.

Red dug i po nekoliko desetina metara prizor je koji se svakodnevno može videti u Bulevaru kralja Aleksandra ispred menze „Lola“.

"Sarma i pomfrit, pa gde ste to još videli?": Bili smo u studentskim menzama i saznali za koja jela se traži dupla porcija (FOTO) 2
Foto: Aleksandra Virijević/Danas
"Sarma i pomfrit, pa gde ste to još videli?": Bili smo u studentskim menzama i saznali za koja jela se traži dupla porcija (FOTO) 3
Foto: Aleksandra Virijević/Danas
"Sarma i pomfrit, pa gde ste to još videli?": Bili smo u studentskim menzama i saznali za koja jela se traži dupla porcija (FOTO) 4
Foto: Aleksandra Virijević/Danas

Budući da se nalazi u blizini brojnih fakulteta nije ni čudo što je ona jedna od najposećenijih.

Stajemo u red i pripremamo studentsku karticu bez koje obrok ne bi bio moguć, a tu je i čuveni žeton za pribor.

Izbor hrane u menzi je raznovrstan, tako da studenti koji su malo probirljiviji nikad neće ostati praznog stomaka.

"Sarma i pomfrit, pa gde ste to još videli?": Bili smo u studentskim menzama i saznali za koja jela se traži dupla porcija (FOTO) 5
Foto: Aleksandra Virijević/Danas
"Sarma i pomfrit, pa gde ste to još videli?": Bili smo u studentskim menzama i saznali za koja jela se traži dupla porcija (FOTO) 6
Foto: Aleksandra Virijević/Danas

Od neizostavne pileće supe, paradajz čorbe, čorbe sa pečurkama, preko bečke šnicle, pljeskavice, pasulja, ribe, svako će pronaći nešto što mu najviše odgovara.

Zatim na red dolazi salata, a kao najlepše za kraj desert.

Za ljubitelje slatkog tu je baklava i čokoladni kolač, kao i voće, najčešće jabuka ili banana, dok se u toplim letnjim danima u menzama služi sladoled koji svakako prija kako bi se studenti rashladili.

Od studentkinje Ekonomskog fakulteta Anastasije Janković, koja se redovno hrani u „Loli“, saznali smo da je omiljeno jelo među studentima „pileće belo sa susamom“, koje se razgrabi tek što se posluži.

"Sarma i pomfrit, pa gde ste to još videli?": Bili smo u studentskim menzama i saznali za koja jela se traži dupla porcija (FOTO) 7
Foto: Aleksandra Virijević/Danas

„Karađorđeva“ zauzima drugo mesto na listi favorita, dok „bronzanu medalju“ odnose makarone i juneći gulaš.

„Zadovoljna sam kvalitetom hrane. Menza je jako praktična, pogotovo što ne razmišljam šta ću danas da spremam ili kako ću da perem sudove. Najviše volim da jedem ‘karađorđevu’, a izbegavam sarmu i podvarak jer su jako masni za moj ukus i to mi se ne dopada“, navodi ona.

Ono na šta se studenti najčešće žale jeste kombinacija hrane koju dobiju za ručak. Pored mesa, pirea i graška, često je moguće dobiti ćevape za koje je potrebno malo truda da se pronađu u pasulju.

„Ponekad pomešaju hranu koja ne ide baš jedna s drugom, kao što su sarma i pomfrit. Pa gde ste to još videli?“, našalila se u razgovoru naša sagovornica.

Došlo je vreme da se i sami uverimo u to kakav je ručak u „Loli“.

Kad smo došli na red izbor nije bio veliki, a razlog za to, prema rečima studenata, jeste što se bliži kraj ispitnom roku, pa se samim tim očekuje manja gužva u menzama.

Na meniju tog dana bio je pasulj, šnicla, kupus salata i jedna banana. Ručak je bio veoma ukusan, tako da smo se zadovoljni i sa punim stomakom kasnije uputili na večeru u menzu „4. april“.

Može se reći da smo ovde imali više sreće.

"Sarma i pomfrit, pa gde ste to još videli?": Bili smo u studentskim menzama i saznali za koja jela se traži dupla porcija (FOTO) 8
Foto: Aleksandra Virijević/Danas
"Sarma i pomfrit, pa gde ste to još videli?": Bili smo u studentskim menzama i saznali za koja jela se traži dupla porcija (FOTO) 9
Foto: Aleksandra Virijević/Danas

Iako nismo stigli na pohovani kačkavalj, koji već godinama važi za omiljeno jelo gotovo u svim studentskim menzama, imali smo priliku da probamo lazanje, ništa manje ukusne.

U razgovoru sa kuvaricama saznali smo da je najtraženije jelo u ovoj menzi pica pita, pa tako studenti uzimaju i po dve večere kad je ona na meniju.

"Sarma i pomfrit, pa gde ste to još videli?": Bili smo u studentskim menzama i saznali za koja jela se traži dupla porcija (FOTO) 10
Foto: Aleksandra Virijević/Danas
"Sarma i pomfrit, pa gde ste to još videli?": Bili smo u studentskim menzama i saznali za koja jela se traži dupla porcija (FOTO) 11
Foto: Aleksandra Virijević/Danas

S druge strane, studenti najčešće izbegavaju sarmu, podvarak, punjene tikvice i pitu sa povrćem.

Novina kojom su svi oduševljeni jesu knedle, a kako bi uspeli da probate ovaj dezert, kuvarice savetuju da na večeru dođete što pre, jer su studentima, čak i pored sutlijaša one favorit.

Pored hrane, ono što je novo u menzi „4. april“ jeste aparat za vodu, koji je svakako neophodan posle obroka i nešto na šta su se studenti često žalili.

Takođe, menze u Beogradu nisi klimatizovane tako da u vrelim letnjim danima ručak u menzi i nije tako prijatan.

Po završetku julskog roka gotove sve menze odlaze na letnju pauzu koja traje do 20. avgusta. Upravo je ovo jedan od problema, jer ko želi da se hrani u menzi tokom leta to je moguće samo u restoranu „Studentski grad“ i to po ekonomskoj ceni.

VEGANSKI OBROCI

I pored velikog izbora hrane u menzama ono što je mnogim studentima predstavljao problem bilo je to što nisu postojali obroci koji su prilagođeni veganima i vegetarijancima.

Iako se u menzama ponedeljkom, sredom i petkom služe posna jela, poput povrća, pirinča, posne supe i salate, to često nije dovoljno za jedan obrok.

Ostalim danima posna hrana je veoma retka, pa je to bio i jedan od problema.

Međutim, od prošle godine, situacija se promenila, tako da su za studente koji ne jedu meso, jaja i mlečne proizvode, od sada dostupni i veganski obroci u menzama.

Dva nova jela su proso i sočivo, a očekuje se da će se uskoro na meniju naći gulaš sa sojom i veganski burger.

Cena obroka u menzi

Pored toga što studenti ne moraju da brinu šta će jesti, jer ih sve čeka spremljeno, još jedan problem manje jeste novac koji treba da izdvoje za današnji obrok.

Često možemo da čujemo da se studenti hrane kao poslanici u skupštini, bar što se tiče cena obroka.

Tako jedan student, koji je na budžetu, dnevno treba da izdvoji samo 171 dinar.

Ovo su budžetske cene obroku u menzi:

Doručak – 40 dinara

Ručak – 72 dinara

Večera – 59 dinara

S druge strane, za samofinansurajuće studente cena obroka je nešto veća. Ekonomska cena obroka iznosi:

Doručak- 90 dinara

Ručak- 205 dinara

Večera- 175 dinara

Što se tiče studenata koji dolaze iz Beograda, oni takođe imaju pravo na ishranu u menzama, s tim što je za njih broj obroka na mesečnom nivou manji. Tako umesto 90, oni imaju pravo na 30 obroka u toku jednog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari