remfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Višnja Aranđelović izjavila je večeras da će to telo u narednih mesec dana odlučiti koje će četiri televizije imati nacionalnu pokrivenost, kao i da će se u tom procesu uzimati u obzir ponašanje TV stanica u proteklom periodu.

Prosto, ako ne uradite domaći zadatak, to je minus i to je jedan segment koji će mene opredeliti kome ću dati prednost, rekla je Aranđelović za Insajder TV.

Komentarišući izjavu vlasnika TV Pink Željka Mitrovića da ta televizija ispunjava obaveze, samo greškom nisu klasifikovali jutarnji program kao obrazovni, a emisiju DNK kao dokumentarni program, članica Saveta REM Višnja Aranđelović je istakla da klasifikaciju programa ne mogu sprovoditi emiteri, već regulatorno telo.

Mitrović nije u pravu kada kaže da je DNK dokumentarni program. REM to prepoznaje kao rijaliti i to jeste rijaliti. To nije ni emisija kojom se treba hvaliti s obzirom da znamo da je nakon emitovanja te emisije jedna žena izgubila život, predočila je Aranđelović.

Na konkurs za četiri dozvole za nacionalnu frekvenciju prijavilo se 14 televizija – N1, Nova S, Hepi, Pink, Vesti, Prva, B92, Kopernikus, UNA, K1, Tanjug, TV2, BK i Kurir.

Uz prijavu, televizije su bile u obavezi da uz opšte informacije o vlasničkoj strukturi i ispunjenosti tehničkih uslova za emitovanje, dostave i predlog programske koncepcije odnosno elaborat.

Na pitanje koje su garancije da će u budućnosti praksa biti drugačija i da će program sa kojim televizije konkurišu zaista i biti emitovan na nacionalnim frekvencijama, Aranđelović navodi da je jedini način verovati im na reč.

Pa ni ovi novi koji podnose eleborate ne mogu da se zakunu da će to tako i da bude. Morate im verovati na reč, ali ja verujem da REM ima dobre mehanizme da to na neki način kazni. Jedan od mehanizama je recimo zabrana dela programa kada se načini neki krupan prekršaj, rekla je Aranđelović.

Ona je dodala da se taj mehanizam jako retko koristi, jer je većina članova Saveta REM više naklonjena blažim kaznama.

To su posledice demokratije u REM, ocenila je Aranđelović.

Članovi Saveta REM će u narednom periodu razgovarati sa kandidatima, a zatim tajno glasati koje će televizije dobiti na korišćenje frekvencije u narednih osam godina.

Konkurs mora biti okončan do 4. avgusta, kada ističu postojeće dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari