Vlada preporukama motiviše studente da postanu roditelji 1Foto: Ekonomski fakultet

Umesto izmene Zakona o visokom obrazovanju, kojom bi se uvele jedinstvene podsticajne mere za povećanje nataliteta i motivisali studenti da postanu roditelji, Vlada Srbije usvojila je zaključak sa preporukama visokoškolskim ustanovama.

Iz njih proizilazi da će svaki fakultet, odnosno univerzitet sam odlučivati hoće li proširiti postojeće pogodnosti, definisane u aktuelnom zakonu, za akademce koji se tokom studija odluče da postanu roditelji.

U zaključku Vlade koji je Danas dobio iz Ministarstva prosvete, preporučuje se visokoškolskim ustanovama da izmenama svojih opštih akata „omoguće polaganje ispita nezavisno od redovnih ispitnih rokova, utvrde povoljnije uslove za upis naredne godine studija i omoguće produžetak rokova za završetak studija“.

Ove olakšice važe za studentkinje koje su zbog trudnoće, porođaja i nege deteta sprečene da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite, a iz istih razloga povoljnije uslove za studiranje mogu dobiti i studenti koji su postali roditelji.

Kako se u navodi u zaključku, Vlada je saglasna da se na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač država studentkinje i studenti na koje se odnosi ovaj zaključak oslobode dodatnih troškova u vezi sa produžetkom rokova, ispitnih prijava i drugim troškovima koji proisteknu iz priznatih povoljnijih uslova studiranja ‒ najdalje do navršene 26. godine, odnosno 28. godine života za studente ingrisanih studija iz polja medicinskih nauka. Sve ovo Vlada preporučuje i drugim visokoškolskim ustanovama, ali ne precizira na čiji teret će ići finansijski troškovi koje ne budu plaćali akademci.

Najavljujući podsticajne mere za mlade koji se tokom studija odluče da postanu roditelji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je kazao da će se to pitanje „rešiti“ u Narodnoj skupštini, iz čega se moglo zaključiti da se planira izmena Zakona o visokom obrazovanju. Ali ne samo iz toga:

– Za studente odmah donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni i rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i za muškarca, koji je student. Dakle, da su oni položili godine, ali odredićemo rokove da obične fakultete moraju da završe do 26 godine života i računaće se kao da su ih redovno završili i u roku, a medicinski do 28 godine. Time dobijamo da ne moraju da se pojave baš u decembru, ako neko tad mora da se porodi ili u martovskom ili septembarskom ispitnom  roku, već da uvek mogu da polažu, da ne moraju da imaju nove troškove, da ne plaćaju obnovu godina. Ali da ne bismo unizili neophodnost  znanja moraju da završe fakultet do 26, a medicinski do 28. godine – rekao je pre mesec dana Vučić.

U akademskoj zajednici, koja je načelno pozdravila nameru države da pospeši natalitet, bili su suzdržani prema predsednikovoj nemuštoj izjavi i očekivali da će, kada predlozi budu stavljeni na papir biti jasnije kako će to „trudne studentkinje biti oslobođenje ispita“.

Najnoviji zaključak Vlade pojedini nisu želeli da komentarišu za Danas dok zvanično ne stigne na univerzitet.

Za sada je otvoreno pitanje da li će fakulteti i univerziteti omogućiti akademcima veća prava nego što im to trenutno daje zakon. A on, podsetimo, predviđa da se studentu, na njegov zahtev, odobrava mirovanje prava i obaveza radi nege deteta do godinu dana života i posebne nege koja traje duže od detetove prve godine života, zatim zbog održavanja trudnoće, kao i u drugim slučajevima predviđenim opštim aktom visokoškolske ustanove.

Studentkinji koja je u postupku biomedicinski potpomognutog oplođenja na njen zahtev odobrava se mirovanje prava i obaveza, u skladu sa opštim aktom visokoškolske ustanove, piše u zakonu.

Kako se broj i termini održavanja ispitnih rokova utvrđuje statutima univerziteta, odnosno fakulteta, postoji prostor da se ove olakšice za (buduće) roditelje uvedu,  ali su rokovi za okončanje studija propisani zakonom i statut ne može da izađe van tog okvira. O potencijalnim olakšicama vezanim za budžetski status trudnih studentkinja i novopečenih roditelja država nije rekla ni reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari