Dević: Sudovi će raditi na našu štetu 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Moguće je da će u narednih nekoliko meseci sudovi sinhronizovano „razrešiti“ predmete vezane za slučaj ATP“Vojvodina“, i to na štetu investitora i poverilaca, tvrdi bivši većinski vlasnik tog preduzeća Ilija Dević u otvorenom pismu institucijama i javnosti.

On je istovremeno upozorio poverioce da je nizom nezakonitih odluka u stečaju ATP Vojvodine, pripremljen teren za rasprodaju investicije „po ceni koštanja“ i da iz tako prikupljenih sredstava neće moći da naplate svoja potraživanja.

– Na pragu je 2021. godina u kojoj je Grad Novi Sad evropska prestonica kulture i biće mu potrebna nova autobuska stanica, jer je postojeća u centru grada neuslovna. „Najlakše“ će to dobiti ako privede kraju davno planiran proces otimanja moje investicije, kompleksa autobuske stanice i savremenog servisa na zemljištu ATP Vojvodine. Ugovor sa Gradom sam potpisao na osnovu Generalnog urbanističkog plana koji je izglasala Skupština Grada. Svoje obaveze sam izvršio, a novosadske vlasti nisu. Kako bi pravdali nepoštovanje ugovora, formirali su grupu građana za izmenu GUP-a, na šta su po mojim tužbama sudovi reagovali. Sve do 2013. godine. Od tada se na pravosuđe vrši stravičan pritisak, a kako bi me sprečili u nastojanju da sačuvam svoj kapital, proizveli su mi i montirane krivične postupke – navodi Dević u saopštenju.

Podseća kako je odlučeno da se stečaj u koji je ATP“Vojvodina“ dospela upravo zbog nepoštovanja ugovora, okonča bankrotom i upozorava da je dalji tok otimanja investicije pažljivo pripremljen.

– Sve će se odvijati kroz dva moguća pravca. U prvoj varijanti prodaće se stečajna masa iz bankrota. Tu se računa na pomoć banke i sudija. Spekuliše se da će kupac biti investicioni fond u čijem je vlasništvu novosadskoj javnosti poznata građevinska firma, inače poslovno povezana sa bankom. U drugoj opciji, prodaju imovine obaviće banka koja sebe smatra razlučnim poveriocem na osnovu nezakonito upisane hipoteke i uprkos činjenici da na imovini postoji zabeležba spora a podnete su i krivične prijave protiv odgovornih. I u tom slučaju kupac je pomenuti investicioni fond koji će i u ovoj varijanti dobiti vrednu investiciju po ceni utrošenog građevinskog materijala – navodi Dević.

On objašnjava da se pomenuta građevinska firma uveliko priprema za ovo „preuzimanje“ zajedno sa Gradom i Credit Agricole bankom, a uz pomoć sudova.

– Komplikovanu operaciju, procenili su, sadašnja stečajna uprava nije sposobna da izvede, pa je u odbor poverilaca došao predstavnik te zainteresovane firme, poznat po dobroj saradnji sa sudijama u stečajnim predmetima. Ta firma je, kako tvrde Novosađani, u vlasništvu najvišeg vrha vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj. Ostaje pitanje samo na koji način će Grad njima dati ono što je meni bilo garantovano ugovorom a nije ispunjeno i kako će to objasniti građanima – ističe Dević u saopštenju i pita da li novosadske vlasti i sudije razmišljaju o posledicama, jer je slučaj ATP“Vojvodina“ svrstan u pet najvećih sa liste od 24 sporne privatizacije, a jedini u kome je oštećen investitor a ne država.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari