Država da zaštiti Mariju Lukić 1Foto: FoNet/ AP

Mreža Žene protiv nasilja uputila je otvoren poziv državnim institucijama da osiguraju bezbednost žena koje prijavljuju nasilje, a posebno u slučajevima u kojima su prijave protiv muškaraca na pozicijama moći.

Javni poziv Mreže naročito se odnosi na Mariju Lukić, koja je prijavila predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića za seksualno uznemiravanje na radnom mestu. Nakon protivzakonitog objavljivanja njenih ličnih podataka iz zdravstvenog kartona na društvenim mrežama, uznemiravanje Marije Lukić kontinuirano se nastavlja ozbiljnim pretnjama i degradirajućim komentarima na društvenim mrežama, ugrožavajući njenu fizičku bezbednost i doživljaj sigurnosti.

Iako je pretnje i zloupotrebe fotografija i ličnih podataka na društvenim mrežama prijavila tužilaštvu i policiji, Mariji Lukić se još uvek niko od nadležnih nije javio. Zasad je istragu o objavljivanju njenog zdravstvenog kartona pokrenuo samo Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, koji nije uspeo da utvrdi odgovornost ni bruskog doma zdravlja niti Osnovnog suda u Brusu, odakle su ti podaci mogli da dođu.

„Pretnje i uznemiravanja koje ova žena preživljava, bez odgovarajućeg reagovanja institucija na nasilje i bez javne osude od strane predstavnika izvršne vlasti, uticaće i na sve buduće odluke žena koje su preživele ili preživljavaju nasilje od strane moćnih ljudi. Ukoliko sistem zaštite ne reaguje brzo i efikasno, sve žene koje su preživele ili preživljavaju nasilje od strane osoba na pozicijama moći biće trajno ućutkane, a odgovor institucija doživljen kao zaštita nasilnika, a ne žrtve“, navodi se u otvorenom pismu Mreže Žene protiv nasilja.

Predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić izveden je pred sud zbog seksualnog uznemiravanja pre godinu dana, ali je sve dosad bio na toj funkciji, uprkos težini dela za koje se tereti. Marija Lukić, međutim, dobila je otkaz odmah po podnošenju krivične prijave. S posla je otpušteno i nekoliko žena koje su nakon toga takođe prijavile Jeličića za seksualno uznemiravanje, samo što su njihove prijave odbačene zbog zastarelosti ili nedostatka dokaza.

Mreža Žene protiv nasilja podseća institucije sistema i najviše državne funkcionere da su u obavezi da pruže zaštitu i podršku svim ženama koje su preživele nasilje u skladu sa domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama. Ističu da će ovaj i sve druge slučajeve prijave nasilja pratiti i o odgovoru institucija izveštavati javnost i međunarodne organizacije.

Tužilaštvo o merama

Na pitanje Danasa o merama koje su preduzeli u slučaju pretnji i zloupotrebe ličnih podataka iz zdravstvenog kartona Marije Lukić, Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal navelo je da je u „navedenom predmetu u toku preduzimanje dokaznih radnji“. „Nakon utvrđivanja i analize činjeničnog stanja tužilaštvo će doneti odluku o daljem toku postupka, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena“, stoji u odgovoru Tužilaštva.

Jutka podneo ostavku

Predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka saopštio je juče da je podneo ostavku na tu funkciju. „Obaveštavam javnost da sam podneo ostavku na mesto predsednika Opštine Brus. Učinio sam to prvo u usmenoj formi, predsedniku skupštine, a zatim i u pisanoj formi, 11. marta“, naveo je Jeličić. Ostavku je, kako je naveo u saopštenju, podneo zbog sveopšte hajke koja se protiv njega vodi, „bez prava da bilo šta kaže u sopstvenu odbranu“.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari