Država uslovljava trans osobe, odlučuje o nama bez nas

Agata Milan Đurić, direktorka organizacije Geten i koordinatorka LGBTIQ SOS telefona

Ostavite komentar


  1. Nedavno sam gledala Vaš intervju na N1, bolje reći- pažljivo slušala. Nisam znala ko ste jer nisam čula najavu Vašeg uključenja. U jednom trenutku je na ekranu pisalo Milan Đurić i začudila sam se kako je N1 dozvolio takvu grešku jer ja pred sobom vidim ženu, veoma pametnu i elokventnu. Nakon par minuta greška je ispravljena i napisano je Vaše puno ime Agata Milan Đurić. Eto tako sam saznala za Vas.
    Slagala bih kada bih rekla da svakodnevno razmišljam o temi o kojoj govorite. Ipak, imam stav o tome: Potrebno nam je što više tako pametnih ljudi (namerno ne pominjem rodnu i seksualnu opredeljenost jer to nije važno). Čovek može da bude skot bez obzira na svu „tačnost“. Želim Vam da se izborite za svoje mesto pod suncem i sva prava koja uz to idu.
    Puno pozdrava od jedne bake.

  2. Strašno je što je M. Agata proživela zlostavljanje i što nije imala podršku odrastajući. Zašto ženstveni mladići moraju da prođu golgotu ovde? Dva puta sam bila tu kad su mog druga proganjali jer im se nisu svideli njegovi „ženstveni“ pokreti i glas! Jednom je morao da beži i da se sakrije u haustoru od starijeg, jačeg i agresivnog muškarca koji je hteo da ga bije zbog tona glasa. Žene trpe od ovog nasilja isto tako. Teško je lezbejkama i svim „neženstvenim“ ženama, bez obzira na seksualnu orijentaciju. Ipak, M. Agata koristi ideološki obojene definicije koje nisu sasvim tačne: rodna disforija je mentalni poremećaj i decenijama je glavni dijagnostički kriterijum za transseksualne osobe. Intersex osobe nisu nužno i trans. Intersex je medicinsko stanje, a te osobe su muškog ili ženskog pola, ne nekog trećeg biološkog pola. U dokumentima se upisuje pol, a ne rod. To su dve različite stvari. Pol je biološka činjenica, rod je sociološka kategorija. Trans osobe moraju biti zaštićene od diskriminacije i moraju imati pravo da, uz odgovarajuću dokumentaciju, budu zaštićena kategorija pred zakonom. Ali treba biti i jasan u iskazima.

    1. (greška u brzini, nije tačno da je pol biološka kategorija*, ne definicija kako sam u brzini napisala)

      1. Moram Vas ispraviti. Nije rod sociološka kategorija, upravo je to ideološka stavka koju ne treba mešati sa naukom, sa medicinom. Postoji psihički pol koji je determinisan neurološkom strukturom i funkcijom, i on je kod transseksualnih osoba suprotan hromozomskom polu. Ta takozvana rodna disforija je zapravo užasna patnja i psihološka je posledica stanja u kom je takva osoba pre promene pola. S obzirom da je to neurološko stanje, ono nije mentalna bolest. Zato je i uklonjeno iz te kategorije u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti 11, koja upravo stupa na snagu. Decenijama su se sprovodili zločini nad trans osobama koje traže rodno usklađenje, jer su medicinski zapuštane do pokušaja suicida. Polovina njih pokuša samoubistvo, uglavnom zbog odložene medicinske pomoći i nerazumevanja. Takvoj mračnoj epohi se staje na put, trans osobe zaslužuju pravovremenu i kvalitetnu dijagnostiku i terapiju u cilju pravovremenog rodnog usklađivanja, pre nego što dođe do suicidalnog stanja. Interseks osobe jesu drugo, ali i one zaslužuju veće razumevanje i podršku.

        1. Koliko vidim slazete se da je to bolest kao i vecina doktora i naucnika koji su se pozabavili tom temom,ali mislite da ne treba da budu tretirani kao da su bolesni vec to treba ignorisati i davati im sva prava i ne dovoditi u pitanje njihovo mentalno stanje i bolest. Ok,DONEKLE se slazemo.

    1. Getenov Tviter je bio hakovan, sto stoji na njihovom Tviteru, sto isto govori kako su tretirane LGBT organizacije.

  3. Bas citam ovo, ja sam prosao najgori vid torture kao trans osoba, kako kroz osnovnu i srednju skolu i kasnije. Sada, kao posledicu imam socijalnu fobiju u odredjenim situacijama i naravno ne zivim u skladu sa svojim zenskim polom, odnosno zivim kao muskarac. Agonija je ovo i ovo je strasno nepravedno drustvo i neverovatno je da bi otac zbog zatucanih, tradicionalnih shvatanja odbacio svoje jedino dete, jer nije kako su zamislili da bi trebalo da bude.

Ostavite komentar


Vladavina prava

Počelo suđenje po tužbi protiv Šapićeve fondacije 9

Počelo suđenje po tužbi protiv Šapićeve fondacije

Pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu održano je ročište po tužbi Udruženja roditelja dece sa autizmom, „Svoj svet “ iz Novog Sada protiv Fondacije „Budi human – Aleksandar Šapić“ zbog toga što je jednostrano, bez ikakvog obrazloženja i obaveštenja, prekinulo sve humanitarne akcije čiji su korisnici bili udruženja građana i ustanove.

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jun 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.