Kanali za politički uticaj ostali netaknuti 1Foto: Stanislav Milojković

Poslednja verzija nacrta ustavnih amandmana koja je „unapređena komentarima stručne javnosti“ sadrži samo tehničke korekcije, smatraju predstavnici stručne javnosti sa kojima je Danas razgovarao.

Prema rečima naših sagovornika/ca, nedavno objavljeni nacrt pokazuje da se autori nisu bavili ključnim zamerkama struke pošto su sve „problematične odredbe“ ostale i u ovoj verziji.

Snežana Bjelogrlić, predsednica Upravnog odbora Društva sudija Srbije, kaže za Danas da novi nacrt ustavnih amandmana ne donosi ništa novo.

– Unete su sitne izmene. Primera radi, istaknute pravnike biraće dve trećine narodnih poslanika umesto tri petine, kako je predviđala prethodna verzija. Takođe, ukinuta je odredba da istaknuti pravnik mora da ima položen pravosudni ispit – kaže Snežana Bjelogrlić.

Pored ovoga, kako dodaje, vraćena je mogućnost pravnog leka na odluku Visokog saveta sudstva o premeštaju sudija i ubačeni sudijski pomoćnici u Ustav. Ipak, predsednica UO Društva sudija naglašava da su rešenja na koja su iznete najvažnije primedbe struke ostale u nacrtu.

– Način na koji se biraju članovi VSS-a je ostao, broj članova je nepromenjen, kao i odredba o raspuštanju saveta ako 60 dana ne donese odluku. To obesmišljava unete izmene. Nebitno je to što će članove VSS-a birati dve trećine poslanika kada i dalje stoji da će, kada poslanici ne budu mogli da se saglase, to činiti petočlana komisija. Isto tako, omogućavanje pravnog leka na premeštaj ostalo je u senci činjenice da nema pravnog leka na sve druge odluke Visokog saveta sudstva – ističe Snežana Bjelogrlić.

Poput nje, i predsednik UO Udruženja tužilaca Srbije Radovan Lazić izmene nacrta isključivo vidi kao tehničko poboljšanje.

– Suštinski ništa nije urađeno. Sastavi saveta nisu menjani, pretnja raspuštanjem je i dalje tu. I ova poslednja verzija ostavlja prostor za politički uticaj na pravosuđe i ne doprinosi njegovoj depolitizaciji – kaže Lazić.

Sa stavom Društva sudija i Udruženja tužilaca, saglasni su i u Komitetu pravnika za ljudska prava – JUKOM, Beogradskom centru za ljudska prava i Centru za pravosudna istraživanja. U zajedničkom saopštenju, oni su naglasili da su pomaci u odnosu na prethodnu verziju amandmana skromni.

„Donekle su ispravljene logičke i tehničke greške, ali je zadržan pristup premeštanja političkog uticaja na izbor sudija i tužilaca sa Narodne skupštine na pravosudne savete. Umesto da Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca samostalno odlučuju o izboru sudija i tužilaca, sastavom ovih tela se održava uticaj zakonodavne i izvršne vlasti na postupak izbora. Predloženom verzijom amandmana se, kao i prethodnom, smanjuje broj sudija i tužilaca u pravosudnim savetima u odnosu na postojeće ustavno rešenje, a povećava broj članova ovih saveta izabranih od političke većine“, stoji u saopštenju.

Ove organizacije ističu da bi poslednja verzija ustavnih amandmana trebalo da bude predmet ponovne ocene međunarodnih tela, pre svega Venecijanske komisije.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari