Kroz mesec dana zakazuje se suđenje grupi Veljka Belivuka 1foto Peđa Milosavljević Starsport

Pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv grupe Veljka Belivuka biće zakazano u roku od 30 dana, nakon što je odbrana odlučila da ne podnosi žalbe na prvostepeno rešenje o potvrđivanju optužnice.

Kako je saopštio Viši sud u Beogradu, imajući u vidu da okrivljeni i branioci nisu podneli žalbu u zakonskom roku, to je rešenje o potvrđivanju optužnice postalo pravnosnažno, a optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) stupila je na pravnu snagu.

Optužnica TOK-a, podignuta 30. jula ove godine, tereti Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kao organizatore kriminalne grupe u kojoj je, prema navodima tužilaštva, učestvovalo još 28 osoba.

Veljko Belivuk se pored tog krivičnog dela tereti i za pet teških ubistava, nedozvoljeno držanje oružja, otmicu i puštanje u promet opojnih droga.

Miljković se sumnjiči da je učestvovao u četiri teška ubistva, otmici i da je držao oružje. Ostalim članovima grupe se pored optužbe da su bili članovi organizovane kriminalne grupe stavljaju na teret neka od ovih dela.

Kako su pisali mediji, optužnica obuhvata zločine koje je grupa počinila od 2019. godine, potpuno ignorišući period njenog nastanka i eventualne veze sa predstavnicima vlasti.

Grupa je u periodu od nekoliko meseci, navodi se u optužnici, ubila Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoju. Svi oni ubijeni su na svirep način u Belivukovoj vikendici u Ritopeku, jer su ih pripadnici grupe smatrali konkurencijom.

Naime, grupe Veljka Belivuka se dovodi u vezu sa kavačkim kriminalnim klanom iz Crne Gore koji je već godinama u sukobu sa škaljarskim klanom.

Iako se u optužnici ne govori o vezama kriminalne grupe sa predstavnicima vlasti, Belivuk je u svom iskazu pred tužiocem istakao da se susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, za koga je obavljao više usluga. Između ostalog, Belivuk je tvrdio da je za potrebe „šefa“, kako je oslovljavao Vučića, kontrolisao tribinu Partizanovog stadiona.

On je istakao da je član Srpske napredne stranke od 2011. godine, kao i da je komunikacija sa Vučićem najčešće išla preko Aleksandra Vidojevića koji je u više navrata fotografisan u društvu predsednikovog sina Danila Vučića.

Drugi kanal komunikacije između klana i vrha države je, prema iskazu Marka Miljkovića, išao preko njega i aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

Kontakt sa Vulinom, kako je naveo Miljković, uspostavio je preko svog dede, a Vulinovog savetnika Svetozara Vujačića. Miljković je ispričao da je Vulin izabrao kuću u Ritopeku kao mesto za sastanke, ali i da je bio besan pošto je policija uhapsila Predraga Koluviju, vlasnika poljoprivrednog dobra Jovanjica na kojoj je pronađena plantaža kanabisa.

U već viđenom maniru, Miloš Vučević iz SNS-a i Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista su protiv Vučića i Vulina podneli krivičnu prijavu, kako bi tužilaštvo ispitalo njihovu povezanost sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Pre iskaza Belivuka i Miljkovića, Vučić i Vulin su na konferenciji za medije javnosti prikazali uznemirujuće fotografije masakriranih tela koja su, kako su naveli, sačinili upravo okrivljeni. Fotografije, koje predstavljaju deo dokaznog materijala, objavljene su i pored apela roditelja čiji su sinovi nestali da se to ne čini.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari