Natan Albahari: Vlastima nije stalo da Srbija uđe u EU 1

Iako se možda ne čini tako, ovo je bila jasna poruka upućena Srbiji iz Brisela i još važnije, jasna poruka Berlina Vučiću.

Kao što znate, Nemačka predsedava Evropskoj uniji u proteklih šest meseci i da su verovali da je Srbija postigla bilo kakav napredak u ključnim oblastima, zatražili bi od ostalih država članica da otvore bar jedno tehničko poglavlje, poput poglavlja dva ili tri (sloboda kretanja radnika i pružanja usluga). Očigledno je da što se tiče Nemačke i ostalih evropskih država, Srbija nije postigla nikakav napredak u oblasti vladavine prava, odnosno da nema napretka u nezavisnom pravosuđu, smanjenju korupcije, niti jačanju prava i sloboda građana. Sudovi su pod prevelikim političkim uticajem i kontrolom, institucije više nisu nezavisne i služe volji Srpske napredne stranke, dok su izbori daleko od slobodnih i poštenih, kaže u razgovoru za Danas Natan Albahari, član predsedništva i internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana, komentarišući „godinu neotvorenih poglavlja“ Srbiji. Podsetimo, Savet EU nije dao zeleno svetlo da se otvori bilo koje novo poglavlje našoj državi tokom 2020, prvi put od 2014, otkako se pregovara o članstvu u Uniji.

* Da li se moglo očekivati da neće biti otvoreno nijedno novo poglavlje, imajući u vidu probleme u vezi sa vladavinom prava koje pominjete?

– Evropska unija i države članice od početka upozoravaju da su vladavina prava i medijske slobode ključna merila za ukupan napredak Srbije ka EU, a ako nema napretka, ili još gore dođe do odstupanja, kao što je u slučaju Srbije, tada se ceo proces pristupanja praktično zaustavlja i zato nema otvaranja novih poglavlja. Vlada Srbije je upozorena na ovo, ali nije želela da sluša. Evropska komisija godinama primećuje pad u ovim ključnim oblastima, države članice privatno izražavaju zabrinutost, civilno društvo se oglasilo i pokušavalo da pomogne, ali je vlada Ane Brnabić, radila samo na diskreditaciji i oštrim napadima na one koji su se usudili da kažu da stvari ne idu u dobrom smeru, od novinara i članova civilnog društva, do tviteraša i evroposlanika. Ovo je izgubljena godina za Srbiju i njene građane. Zbog nesposobnosti, nepotizma i korupcije Srpske napredne stranke, građani Srbije su ti koju su na gubitku. Reforme koje EU traži da vlasti u Srbiji sprovedu, nisu u korist njima već pre svega građanima Srbije. Reforme su tu jer će pomoći i omogućiti da se Srbija i život njenih građana unapredi, da svi imaju mogućnost boljeg i dostojanstvenijeg života bez korupcije, zagađenog vazduha i sa većim platama.

* Kolika je krivica nove-stare ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović za to što naša država nije napredovala na putu ka EU u proteklih 12 meseci?

– Ne mislim da je ministarka Joksimović jedini krivac što naša država nije napredovala na putu ka EU, za to je odgovorna kompletna vlada, ali ministarka predstavlja lice evropskih integracija ove vlasti i njena dužnost je da koordinira, „gura“ i stalno pritiska vladu i kolege da sprovedu neophodne reforme, donesu odgovarajuće zakone i promovišu evropske vrednosti. A po tim pitanjima, mislim da je uradila katastrofalan posao i mora da snosi političku odgovornost. Svestan sam da vlast ne razume šta znači politička odgovornost, ali evo da im pomognem – ako Srbija ne otvori ni jedno poglavlje do 31. decembra, a neće, onda ministarka Joksimović mora da podnese ostavku. Njen jedini zadatak je da omogući Srbiji da se približi Evropskoj uniji i članstvu, i da pozitivno promoviše evropske vrednosti, a očigledno nema dovoljan politički kapital da utiče sama u svojoj partiji kako bi se te reforme sprovele, a u isto vreme nema ni poverenje evropskih partnera jer da ima, uspela bi da ih ubedi da je Srbija ispunila makar trunku obaveza. Jasno je da bi ispunjenje obaveza značilo i razvlašćivanje njene Srpske napredne stranke, jer ona ima apsolutnu vlast samo zahvaljujući tome što guši slobode u Srbiji.

* Kako ocenjujete burna reagovanja srpskih zvaničnika na izjave evroposlanice Viole fon Kramon Taubadel, koja je prva najavila da neće biti otvoreno nijedno novo poglavlje Srbiji do kraja godine?

– Njihova reakcija u kojoj su nju optuživali i za nemački nacizam od pre 70 godina, upravo pokazuje suštinu ove vlasti, svaka kritika i svaki komentar doživljavaju se kao napad na samu državu i zaslužuju stigmatizaciju. Takođe, to je pokazatelj koliko je njima zaista stalo do ulaska Srbije u Evropsku uniju – nimalo, već je to samo predstava kako bi autokratska vlast kupila još vremena za pljačku državnih resursa.

* Šta očekujete od nove faze međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji o unapređenju izbornih uslova, pod okriljem Evropskog parlamenta? Kada bi ti razgovori trebalo da počnu?

– Očekujem da će ti razgovori biti ozbiljniji i efikasniji nego što je to bilo pre godinu dana. Ne smeju biti zatrpani isključivo tehničkim pitanjima koja bi onda vlast zloupotrebila, kao što su već radili. Ne treba nam politički dogovor o tome kroz koju obuku će proći članovi biračkih odbora, nego kako u što kraćem roku doneti promene u RTS-u i REM-u, sprečiti funkcionersku kampanju i omogućiti mehanizme i kontrole sprovođenje ovakvog sporazuma. A tehnički deo mogu već sutra da krenu da implementiraju, ceo spisak obaveza imaju već od OEBS-a i preporuka NVO poput CRTE. Početak pregovora će dosta zavisiti i od epidemiološke situacije, ali prema svim informacijama početak se očekuje na proleće. Prethodni korak je usvajanje rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu što se očekuje u aprilu, a nakon toga se odmah očekuje početak dijaloga. Mi ćemo u međuvremenu raditi na pregovaračkoj platformi sa drugim strankama u Srbiji, a i sa prijateljskim evropartijama, gde je PSG povezan sa grupom „Obnovimo Evropu“ (ALDE).

„Suština je u Dnevniku 2“

* Smatrate li da će zvanični Beograd ovoga puta ozbiljnije pristupiti ispunjavanju obaveza iz navedenog dijaloga, nego što je to bio slučaj prošle godine?

– Kao što sam ranije rekao, suština ove vlasti je što duži opstanak po svaku cenu. Ukoliko procene da je pritisak prevelik i da bi mogao da dovede do snažnije podrške EU opoziciji, oni će nominalno učiniti sve kako bi odobrovoljili one od kojih se najviše u ovom trenutku plaše. Tako da očekujemo neke pomake i popravljanje situacije, ali bez jasnog pritiska, teško da će biti suštinskih stvari. Tako sada već imamo debatnu emisiju „Reč na reč“, na RTS-u, ali je informativni program ostao isti kakav je i bio, to onda dovodi da građani koji sedam dana gledaju vesti kako je Srbija bolja od Nemačke, dobiju 10 minuta nekog opozicionara koji koliko god istinu pričao, izgledaće im kao teoretičar zavere sa neke od opskurnih televizija. Suština je u Dnevniku 2, a ne u tome da li će se neko od nas pojaviti na 10 minuta.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari