Ninić: Produbljuje se sumnja u zvaničnu verziju Cvijanove smrti 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN TIMOTIĆ

Tužilaštvo je moglo da stavi tačku na spekulacije oko slučaja Cvijan.

Umesto toga, odlučili su da prodube sumnju u zvaničnu verziju događaja, kaže za Danas advokat Ivan Ninić, komentarišući odluku Višeg tužilaštva u Beogradu da mu ne dozvoli uvid u spise predmeta otvorenog nakon pronalaska tela advokata i bivšeg generalnog sekretara Predsedništva Srbije.

U rešenju kojim se zahtev odbija, a koje je Ninić objavio na društvenim mrežama, ističe se da je „o relevantnim činjenicama konkretnog predmeta javnost već obaveštena“ i da su tražene informacije već objavljene u dnevnoj štampi i televizijskim emisijama. Iz tog razloga, navodi se u rešenju koje je potpisala javna tužiteljka beogradskog VJT-a Nataša Krivokapić, objavljivanje traženih informacija nije neophodno, pošto su iste opštepoznate javnosti.

Najavljujući žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja, Ninić ističe da rešenje Višeg tužilaštva nema utemeljenje u pravu.

– Oni ističu da su informacije opštepoznate, jer je u pojedinim medijima objavljen obdukcioni nalaz. Međutim, ja sam tražio uvid u kompletan spis predmeta, od korice do korice. Tu bi osim obdukcionog nalaza morala da bude i kompletna korespondencija tužilaštva sa drugim državnim organima, službena beleška MUP-a, fotografije sa lica mesta, ali i beleška u kojoj postupajući tužilac obrazlaže zbog čega je došao do zaključka da u konkretnom slučaju nema mesta krivičnom gonjenju, navodi Ninić.

On naglašava da se odlučio da traži uvid u spise predmeta kako bi bio u stanju da sam formira sopstveni sud o okolnostima smrti Vladimira Cvijana.

– Javnost se uznemirila kada je objavljena vest da je pre tri godine poginuo Vladimir Cvijan i saopštenje tužilaštva ništa nije učinilo da se otklone sumnje u njihovu verziju događaja. Više slučajeva, u prvom redu slučajevi „Helikopter“ i „Savamala“ pokazali su nam da zvanična verzija događaja ima i svoju drugu stranu, ističe Ninić dodajući da je tužilaštvo igralo aktivnu ulogu u produbljivanju misterije oko smrti Vladimira Cvijana.

Podsetimo, nakon što se u medijima pojavili dokazi da je advokat Vladimir Cvijan poginuo, Više javno tužilaštvo u Beogradu je u saopštenju potvrdilo tu informaciju. Oni su naveli da je njegovo beživotno telo pronađeno u Dunavu u januaru 2018. godine, kao i da je utvrđeno da u konkretnom slučaju nema mesta krivičnom gonjenju.

O Cvijanu

Vladimir Cvijan je u jednom periodu obavljao funkciju generalnog sekretara Predsedništva Srbije, za vreme mandata Borisa Tadića. Cvijan je dve godine pre okončanja Tadićevog mandata napustio Predsedništvo i postao član, tada opozicione, Srpske napredne stranke. Na izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika. Već naredne godine je počeo javno da kritikuje predsednika stranke Aleksandra Vučića, a u jednom trenutku je najavio i kandidaturu za mesto predsednika SNS-a. Ubrzo je, međutim, napustio stranku. Paralelno se bavio i advokaturom, a postupao je u nekim velikim krivičnim postupcima. Poslednjih pet godina nije se pojavljivao u javnosti, a spekulisalo se da je živeo u inostranstvu.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari