Političari protiv Radija Sto plus 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

U poslednjih nekoliko godina novinari Radija Sto plus, čiji je vlasnik agencija Beta, morali su pred sudom da brane i sebe i istinu od lokalnih političara.

Samo 13 dana delilo je od zastarevanja slučaj Novović protiv Kočovića pred novopazarskim Osnovnim sudom. Pre četiri godine funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i aktuelni zamenik gradonačelnika Igor Novović privatno je tužio novinara Nikolu Kočovića zbog teksta „Preminuo Novopazarac kojeg je pretukao taksista“. Novović je smatrao da ga je tim tekstom Kočović uvredio. Posle četiri godine i promene troje sudija, Osnovni sud je oslobodio Kočovića od optužbe.

U obrazloženju presude se navodi da je „poklonjena puna vera odbrani novinara“, koja je prihvaćena, jer „oslikava pravo stanje stvari“, uverljiva je i u skladu sa izvedenim materijalnim dokazima „zbog čega sud nije imao ni jednog razloga da posumnja u navedeni iskaz“.

Viši sud u Beogradu, u novembru 2019. godine, zbog istog teksta odbacio je Novovićev tužbeni zahtev, kao neosnovan, protiv Kočovića, urednika Radija Sto plus Ishaka Slezovića i agencije Beta, kojim je tražio odštetu od 200 hiljada dinara. Taj sud je dva puta odbacivao tužbeni zahtev i sada se očekuje odluka Apelacionog suda u Beogradu.

– Slučaj jeste zamalo zastareo, ali ovom presudom dobio sam satisfakciju za istinu koju sam objavio, a koja nije naišla na odobravanje „prozvanog“, kratko je prokomentarisao Kočović.

Mušterija Muriz Korać je od povreda koje je zadobio u sukobu sa taksistom, preminuo posle nekoliko dana u kragujevačkom Kliničkom centru. Taksista Vojislav A. je uhapšen, ali je tada i rečeno da će krivična prijava biti podneta i protiv Novovića, vlasnika taksi vozila, „zbog neovlašćenog obavljanja delatnosti“. U to vreme on je bio zamenik direktora u Zavodu za urbanizam u ovom gradu.

To nije i jedina oslobađajuća presuda za novinare Radija Sto plus. Pre skoro godinu i po dana, Viši sud u Beogradu odbacio je tužbu visokog funkcionera vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP), bivšeg gradonačelnika i aktuelnog v.d. direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića.

Redakciju je tužio zbog teksta „Mahmutoviću isparilo pola miliona EUR“, čiji je autor urednik Radija Slezović. Tekst je na sajtu ove kuće objavljen 2016. kad je Mahmutović još bio prvi čovek Novog Pazara, a tužbom je reagovao dve godine kasnije, kada je u rubrici „Na današnji dan“, na Fejsbuk profilu, objavljen tekst.

On je tada obavljao funkciju državnog sekretara Ministarstva zdravlja. Presavio je tužbu zbog povrede ugleda i časti i zatražio odštetu od 300 hiljada dinara, jer je paušalnim informacijama povređena je čast i ugled, kao i renome koji tužilac uživa kao poznati i ugledni funkcioner i lekar, sa titulom univerzitetskog profesora i iste služe da se naruši dostojanstvo tužioca“.

U „spornom“ tekstu je navedeno da je Mahmutović, u toku svog mandata, zaključio najmanje jedan štetan ugovor „kojim je budžet grada oštetio za oko pola miliona evra“. On je ugovorom sa preduzećem „Interkomerc“, Gorana Perčevića, iz gradskog budžeta platio oko devet miliona dinara (70 hiljada evra) i još 45 miliona dinara (370 hiljada evra) iz Republičkog fonda za podsticaj razvoja za kupovinu 250 priplodnih junica. Javna nabavka je raspisana 2012. i najpovoljniji ponuđač bila je Perčevićeva firma, koja je dobila ugovor vredan 62 miliona dinara (516 hiljada evra). Dobavljaču je prvo uplaćeno 45 miliona, a onda u ratama još devet miliona.

Mahmutović je potpisao ugovor po kojem je Interkomercu, unapred, trebalo da se plati ceo iznos i klauzulom po kojoj, „ukoliko ne izvrši sve ugovorene obaveze, ili ih ne izvrši na ugovoreni način, druga strana ima pravo da jednostrano raskine ugovor“.

Tužba zbog sprečavanja novinara

Pred sud će i urednik portala Snews Medin Halilović, ali ovog puta je on u ulozi tužioca. Osnovno tužilaštvo još nije pokrenulo optužni predlog, protiv lica koja su ga onemogućavala da napravi fotografije čoveka koji je započeo štrajk glađu, kao protest zbog skrivanja istine o događajima i posledicama epidemije virusa korona. Haliloviću su tada upućene i pretnje.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari