Šapić tužio Kulačina i Vidojkovića, traži preko milion dinara 1foto Aleksandar Kaluđerović

Potpredsednik SNS Aleksandar Šapić tužio je voditelje emisije „Dobar, loš, zao“, Nenada Kulačina i Marka Vidojkovića, tražeći 1,1 milion dinara odšetete zbog povrede časti i ugleda, odnosno pretrpljenih duševnih patnji zbog izjava o njemu koje je dvojac iz DLZ izgovorio u emisijama.

Advokatska kancelarija Nikolić, koja zastupa Šapića, u tužbi je navela citate iz čak 10 emisija „Dobar, loš, zao“, naglašavajući delove koji su naročito uznemirili tuženog.

Tako su, kako se navodi u tužbi, Vidojković i Kulačin u emisiji od 2. decembra 2020. Šapića nazvali „političkim dripcem i prodanom dušom“. Takođe su, dodaje se, prikazali njegovu sliku sa predsednikom Srbije proprativši je izjavom da su „tužilac i njegov ortak“ bili zajedno na terasi, gledali kako pada jesenja kiša „i da su se između ostalog hvatali za du… (prvooptuženi nije završio rečenicu, ali je sasvim jasno na šta je aludirao)“, naveli su iz Advokatske kancelarije Nikolić.

U emisiji od 2. juna ove godine, tuženi su Šapića poistovetili sa virusom „Šap“, koji, kako se objašnjava u tužbi, prema njima napada farmu goveda i magaraca.

Zatim sledi nekoliko emisija u kojima se navodi da su Vidojković i Kulačin Šapića nazivali konjinom, đubretarem, primitivnim Kromanjoncem, kriminalcem koji želi da ide okolo da se bije i ubija… Pre nešto više od mesec dana nazvali su ga budalom, govedom, sisicom, glupom konjinom, smradinom i nasilnikom.

Zbog potcenjivanja Šapićevih intelektualnih slosobnosti i uvreda, on ih je tužio tražeći da mu Vidojković isplati 750.000 dinara, a Kulačin nešto manje – 350.000 dinara.

Marko Videjković ocenjuje za Danas da Šapić nastavlja da se iživljava nad njihovim podkastom, „ovog puta očigledno sa željom da nas strpa u zatvor, jer o parama za kojima kuka Kulačin i ja možemo samo da sanjamo“.

– Upravo zbog ovakvih likova, pre početka, a i posle završetka svake epizode DLZ stoji upozorenje da su svrha emisije humor i zabava, te da nam nije namera da vređamo bilo koga, već dobronamerna kritika društva. Šapić pritom nije društvo, već sam vrh režima, te, u skladu sa odlukama Međunarodnog suda za ljudska prava, mora da trpi i žešće kritike od naših, kao i brutalniji humor – ističe Vidojkovič.

On dodaje da se iza ovoga krije namera da se novinari zastraše pred beogradske izbore.

– Netalentovanom političaru i režimskom siledžiji Šapiću nije dovoljno što nekažnjeno preti fizičkim nasiljem. Cenzura i zatvaranje novinara su mu u ovom trenutku preko potrebni saveznici, ali u jedno može da bude siguran – Nenad Kulačin i ja ćemo nastaviti da se borimo protiv njega i njemu sličnih bahatih manijaka na isti način kao i do sad – naglašava Vidojković.

Istog stava je i njegov kolega Nenad Kulačin koji smatra da je ova tužba dokaz da je velika i moćna Srpska napredna stranka uveliko u ratu protiv podkasta „Dobar, los, zao“ i da u ovom ratu primenjuje svu moguću artiljeriju.

– Utisak je da je u Srbiji počela da se primenjuje izmena Krivičnog zakona kojim se uvodi verbalni delikt. Mesecima traje besomučna kampanja protiv Marka i mene. To je za rezultat, do sada, imalo 22 krivične prijave zbog pretnji ubistvom, kao i verbalni napad na moju majku. Kampanja protiv nas dvojice konstantno traje od 1. septembra i ne prestaje. Nikada nismo reagovali na uvrede i psovke. Sa time se sami nosimo, ali na pretnje reagujemo – naglašava naš sagovornik.

Kulačin podseća da je upravo Šapić njima dvojici pretio da će im iščupati srce.

– Tužilaštvo je više nego otvoreno stalo na Šapićevu stranu i odbacilo ovu očiglednu i monstruoznu pretnju. Dobra stvar u ovoj tužbi je da da je Šapić, konačno, priznao da je slagao i da mi nikada nismo rekli da su mi “krpili čmar u Urgentnom centru”, kako je on to pričao na Pinku, već da su ga “krpili na VMA” – objašnjava Kulačin.

On dodaje da ipak razume Šapića, „on je nežan i svilenkast i nije dorastao činjenici da je političar i da je dužan da trpi komentare na svoj račun“.

– I ne samo da ga razumem, nego bih bio spreman da odem u zatvor zarad njegovog spokojstva, ali on traži 1,1 milion. Hoću samo jasno i glasno da poručim – niti Šapić, niti bilo ko nas neće uplašiti i sprečiti da stvari u ovoj zemlji nazivamo pravim imenom i prezimenom. U ovom ratu je pobednik unapred poznat, a to nije SNS. To može da bude samo slobodarska Srbija koje se za tepsiju bureka Šapić odrekao – zaključuje Kulačin.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari