Srbija ponovo "globalno nezadovoljavajuća" 1Foto: FoNet/ Medija centar

Grupa država za borbu protiv korupcije (GREKO), telo Saveta Evrope čiji je Srbija član od 2003. godine, pozvala je vlast u Beogradu da, što je pre moguće, dozvoli objavljivanje najnovijeg prelaznog izveštaja usklađenosti, preneo je nedavno portal European Western Balkans.

Dok se to ne desi, javnosti je dostupna jedino konačna ocena aktivnosti Srbije na ispunjavanju GREKO preporuka, koja je ponovo „globalno nezadovoljavajuća“.

Organizacija Transparentnost Srbija pozvala je u saopštenju Vladu Srbije da što pre dozvoli objavljivanje ovog izveštaja. Međutim, Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti pojašnjava za Danas da poziv za objavljivanjem izveštaja ne znači i opomenu Srbiji zbog svesnog odugovlačenja.

„U pitanju je proceduralna stvar da se nakon usvajanja izveštaja pozovu zemlje na koje se izveštaji odnose da iste objave, pošto u praksi GREKO ne objavljuje izveštaje pre samih članica“, ističe Nenadić.

On naglašava da bi što ranije objavljivanje izveštaja bilo značajno i zbog činjenice da su napori Srbije, posle tri godine, ponovo ocenjeni kao „globalno nezadovoljavajući“.

„Bilo bi bitno videti zbog čega je Srbija ponovo dobila ovu ocenu. U poslednjih godinu dana nije mnogo toga urađeno na ispunjavanju preporuka, sa tim da je novi Zakon o sprečavanju korupcije stupio na snagu. Dok se ne objavi izveštaj ne možemo da znamo da li je spora primena preporuka odgovorna za ovu ocenu, ili su možda u GREKO nezadovoljni novim zakonskim rešenjima ili načinom na koji se primenjuju već usvojene mere“, navodi Nenadić.

Da je poziv Srbiji da izveštaj objavi stvar protokola pokazuje i praksa sa prethodnim izveštajima. Tako je Izveštaj o četvrtom krugu evaluacije, usvojen na plenarnom zasedanju GREKO od 19. juna 2015. godine, javno objavljen 2. jula iste godine. Na objavljivanje prvog Izveštaja o usklađenosti se čekalo još duže – usvojen je 20. oktobra 2017. godine, a javnosti je postao dostupan u 15. marta naredne godine. Iz Vlade Srbije i Ministarstva pravde nisu odgovorili na pitanja Danasa kada bi se moglo očekivati objavljivanje najnovijeg Izveštaja o usklađenosti.

Ukupno postoji trinaest preporuka GREKO koje se fokusiraju na prevenciju korupcije unutar zakonodavne i sudske vlasti. U poslednjem objavljenom izveštaju, iz prošle godine, deset preporuka je ocenjeno kao delimično ispunjeno, dok tri nisu uopšte ispunjene. To je i razlog zbog kojeg je Srbiji tada bila skinuta ocena „globalno nezadovoljavajuća“ koja joj je novim izveštajem ponovo data.

Problem sa ispunjavanjem preporuka GREKO je što njih šest zavisi od izmena Ustava u oblasti pravosuđa, što je proces koji je već duže od godinu dana stoji u mestu. Preporuke koje zavise od usvajanja ustavnih amandmana odnose se na promenu u sastavima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, tako da se marginalizuje uticaj Narodne skupštine, ali i predstavnika izvršne vlasti. Dodatne preporuke se tiču procedure na osnovu kojih se sudije i tužioci biraju i unapređuju, ali i revizije načina na koji se nosioci pravosudnih funkcija ocenjuju.

Osim preporuka koje su skoncentrisane na sudsku granu vlasti, GREKO predviđa i niz mera kako bi i zakonodavna grana bila bolje zaštićena od koruptivnog uticaja. Pa tako se preporučuje da se zakoni i amandmani predlažu u razumnom roku, kao i da se hitna procedura prilikom usvajanja zakona koristi samo u izuzetnim situacijama. GREKO je u poslednjem izveštaju pohvalio usvajanja Zakona o lobiranju, kojim se kontakti poslanika sa lobistima čine transparentnijim, ali je i istaknuto da usvajanje Kodeksa o ponašanju poslanika treba da bude prioritet.

Preporuke GREKO okrenute su i jačanju uloge Agencije za sprečavanje korupcije. Kako je između dva izveštaja usvojen novi Zakon o sprečavanju korupcije, najveću enigmu u novom izveštaju upravo predstavlja ocena GREKO o tom dokumentu.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari